CIA använde mer tortyr än vad som var tillåtet

2:32 min

Politiker i USA har skrivit en rapport om tortyr, som blev klar idag. Där det står att den amerikanska spion-myndigheten CIA har plågat och skrämt fångar. I rapporten står det att tortyren har varit värre än vad som tidigare har varit känt och att de torterade fångarna inte avslöjade några viktiga hemligheter.

Klicka om du vill läsa mer!

Det var USA:s förra president George Bush som år 2001 bestämde att det skulle vara tillåtet att plåga och skrämma vissa fångar.

Det gällde personer som var misstänkta för att vara terrorister. Många av dem som blev torterade var personer som amerikanska soldater hade tagit till fånga under krigen i länderna Afghanistan och Irak.

Fångarna trodde att de skulle dö
En av de mest kända tortyrmetoderna kallas waterboarding. 
Då kedjas fången fast och får en trasa över ansiktet. Någon häller sedan vatten på trasan. Då blir det svårt att andas och för fången känns det som att han eller hon är på väg att drunkna och dö.

Det var tillåtet att slå fångarna i ansiktet och magen. Fångarna kunde få stå i ett kallt rum och duschas med kallt vatten och de tvingades också att vara vakna jättelänge.

De som skulle sköta tortyren var personer från den hemliga spionmyndigheten CIA.

President George Bush hoppades att tortyren skulle skrämma fångarna så att de berättade viktig information om terroristorganisationer. Till exempel kanske de kunde avslöja var bomber skulle sprängas.

Förbjudna metoder användes också
Det har varit känt redan tidigare att USA har använt tortyr mot vissa fångar. Men nu har politiker från den amerikanska riksdagen tagit reda på ännu mer om det här.

Deras rapport visar att CIA ibland också använde tortyrmetoder som inte var godkända av president Bush. Till exempel hotades en fånge med en elektrisk borr och en annan gång hotade de att köra upp ett kvastskaft i rumpan på en fånge. Personal från CIA låtsades också att de skulle döda vissa fångar.

Tortyren var onödig
Politikerna som har skrivit rapporten om tortyr menar också att tortyren var onödig. För det som fångarna berättade under tortyren kunde CIA ha fått veta på andra sätt. Vissa fångar berättade påhittade saker bara för att slippa tortyren.

Amerikanerna använde tortyr mellan år 2001 och 2009, då det förbjöds av USA:s nuvarande president Barack Obama.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista