Lucia är klädd i vitt och hör en krona med ljus på huvudet.
Det brukar vara en vacker kvina som får vara Lucia. Foto: TT.

En kvinnlig tomte är mer okej än en manlig Lucia

Nu kring jul finns det flera traditioner där vi klär ut sig. Men varför är det många som inte vill att män ska få vara lucior? Vi frågade några personer på stan och forskaren Fanny Ambjörnsson.

Klicka om du vill läsa mer!

– Nej, jag tycker inte att en man ska vara Lucia, säger en ung kille i Falun.
– Är det okej om en kvinna är jultomte?
– Ja, det tycker jag.

En kvinna i närheten svarar att hon tycker att det är okej med både manliga lucior och kvinnliga tomtar. Men hon tror att många stör sig på manliga lucior:
– Jag tror att det är mer accepterat för kvinnor att klä sig i olika roller, säger hon.

– Fast jag tycker att det är roligast när det är en tjej som är Lucia. För hon är ju väldigt vacker, säger en annan kvinna.
– Kan inte en karl vara vacker? frågar reporter Mattias Klefbeck.
– Jo, det finns vacka män, men de kan väl vara något annat, som stjärngosse till exempel.

Män anses vara bättre
De flesta som vi träffade tyckte att det var okej om en kvinna klädde ut sig till jultomte. Men när det gäller män som vill vara Lucia var tveksamheten större. Så det verkar alltså vara känsligare om en man klär sig i typiska kvinnokläder, än om en kvinna tar på sig typiska manskläder.

En som har forskat om det här är Fanny Ambjörnsson:
– Det manliga i vårt samhälle värderas högre och uppfattas som bättre och starkare. Det kvinnliga uppfattas ofta som fjolligt och fånigt. Om en man tar på sig det feminina uppfattas han som löjlig. Det provocerar många mer än om en kvinna klär sig traditionellt manligt, säger forskaren Fanny Ambjörnsson.

Hon säger att den här skillnaden inte bara handlar om Lucia-firandet. Många tänker på ett liknande sätt om vanliga kläder:
– Som tjej att klä sig i byxor tänker vi inte längre på som något manligt, trots att det egentligen är traditionella manskläder. Byxor på tjejer uppfattar vi som naturligt nu för tiden. Det förefaller vara mer neutralt att klä sig i det som uppfattas som manligt, säger Fanny Ambjörnsson 

Kvinnors löner
En del tycker troligen att det känns fånigt och onödigt att prata om kläder. Men det tycker inte Fanny Ambjörnsson. Hon menar att om vi behandlar män och kvinnor väldigt olika när det gäller kläder så finns risken att vi också gör stor skillnad på män och kvinnor när det handlar om viktigare saker, som pengar till exempel:
– Tänker vi oss att det finns en tydlig och naturlig skillnad mellan vad vi får ha på oss för kläder, då är steget inte så långt till att tänka att vi bör betala olika typer av människor olika lön, säger Fanny Ambjörnsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".