Många människor bor trångt. Foto TT och bilderna har satts ihop av Svergies Radio
Många människor bor trångt. Foto TT och bilderna har satts ihop av Svergies Radio

Många människor bor trångt

" Jag sover med mina bröder" säger Nima Adan
1:57 min

Många människor i Sveriges storstäder bor väldigt trångt. Framförallt är det unga personer som bor så och att bo trångt innebär att minst 3 personer delar samma sovrum.

Klicka här för att läsa mer!

Totalt bodde fler än 150 000 människor i Sverige väldigt trångt förra året, framförallt i städerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Det här visar siffror från myndigheten Statistiska Centralbyrån. Fler än hälften av de trångbodda personerna är unga, i åldrarna 16 till 34 år, och de blir allt fler som bor så här trångt.

- Vi är sex i hela familjen, vi har bara två sovrum. Det är jättesvårt för mig också och jag är bara en tjej. Jag sover med mina bröder, till exempel om jag ska byta kläder så vill de inte gå ut ur rummet, säger Nima Adan, som bor i Biskopsgården i Göterborg och delar rum med sina tre bröder.

Stockholm har stora problem
Störst är problemet i vissa delar av Stockholm, som Sundbyberg och Solna och vissa förorter.

En som forskar om bostäder är Hans Lind på Kungliga tekniska högskolan KTH i Stockholm. Han säger att en del människor väljer att bo många personer i samma lägenhet för att det är billigare och andra personer kanske tvingas till det.

- Vi har en trångboddhet i stadens centrala delar som är en vald trångboddhet och vi har en trångboddhet i förortsområdena där vi har många flyktingar och det är människor som har svårt att hitta något och det byggs ju inte direkt för den gruppen heller, säger Hans Lind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".