Alexandra Segenstedt, Röda korset. Foto: Maria Repitsch / Sveriges Radio
Alexandra Segenstedt, Röda korset. Foto: Maria Repitsch / Sveriges Radio

Läkarintyg om tortyr är viktigt när människor söker asyl

"Många vet inte att intyget är viktigt"
1:11 min

En person som kommer till Sverige som flykting har större chans att få stanna här om en läkare intygar att personen har blivit torterad i sitt hemland. Men många vet inte att det här läkarintyget är så viktigt, säger organisationen Röda korset.

Klicka här för att läsa mer!

En som jobbar på Röda korset är Alexandra Segenstedt.

– Vi har idag väldigt många personer som kommer till Sverige med tortyr och trauma i bagaget, och vi måste ha en beredskap och ge verktyg till personerna som jobbar med detta och prövar deras ärende, för att det ska blir en rättssäker prövning, säger hon.

Intyget gör det lättare att få stanna i Sverige
Ja, många som kommer till Sverige som flyktingar har varit med om hemska saker. Bland annat kan de ha blivit torterade, säger Alexandra Segenstedt på Röda korset. Om en läkare kan titta på hur personen har skadats av tortyren, och skriva ett intyg om det, så kan det bli lättare för personen att få stanna i Sverige.

Röda korset har tittat på ungefär 80 stycken ansökningar om asyl, och säger att läkarintyget ofta var mycket viktigt när Migrationsverket skulle beöma om personen talade sanning om tortyren .

Många läkare vet inte hur intygen ska skrivas
Röda korset säger att den som söker asyl sällan får veta hur viktigt det här läkarintyget är. Och många läkare vet inte heller hur intygen ska skrivas, säger Alexandra Segenstedt på Röda korset.

– När man går till en allmänläkare så förstår oftast inte läkaren vad det är Migrationsverket behöver, säger hon.

Och den flykting som saknar intyg om tortyr kan alltså få svårare att få stanna i Sverige än den som har fått ett intyg, visar en rapport som organisationen Röda korset har gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".