Soldater i Livgardet. Foto: Pontus Lundahl/TT.
1 av 2
Foto: Pontus Lundahl/TT.
Män i militärkläder. Foto: TT
2 av 2
Män i militärkläder. Foto: TT

Många som har gjort värnplikten ska tvingas att träna med försvaret

"Omvärlden har förändrats" säger regeringens försvarsminister Peter Hultqvist
2:20 min

Flera tusen personer som tidigare har gjort värnplikten inom det svenska försvaret ska kunna tvingas att träna med försvaret igen. Det här bestämde politikerna i regeringen idag. Den här militärträningen kallas för repövning och betyder att man repeterar det som man lärde sig i värnplikten.

Klicka på texten för att läsa mer

Förut var det lag på att alla unga män i Sverige skulle göra värnplikten, eller lumpen, som det också kallas. Under den här militärutbildningen fick de lära sig att bli soldater och skjuta med vapen till exempel.

För att de inte skulle glömma bort det dem hade lärt sig i lumpen kunde de senare tvingas att komma tillbaka för att träna med militären igen. Då fick dem repetera det dem hade lärt sig och därför kallas det för repövning. Men sedan länge har vi slutat med det i Sverige.

Fast nu tycker politikerna i regeringen att det svenska försvaret behöver börja med repövning igen, så att fler kan vara soldater om det behövs. Då får Sverige ett bättre försvar, menar regeringen.

Omkring 7500 personer i Sverige kan få kallelse från försvaret om repövning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".