Lundsbergs skola är ett av de tre riksinternaten. Foto: Jessica Gow/TT.
Lundsbergs skola är ett av de tre riksinternaten. Foto: Jessica Gow/TT.

Riksinternatskolorna får sämre ekonomi

"Det handlar om att göra skolorna mer lika" säger minister Aida Hadzial
0:19 min

Idag bestämde regeringen att reglerna för de tre skolor som kallas riksinternat ska ändras. Från och med nästa sommar kommer skolorna Lundsberg i Värmland, Grennaskolan i Småland och Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket utanför Stockholm, att bli mer som vanliga skolor och dessutom kommer de att få mindre pengar.

Klicka här för att läsa mer!

På torsdagen bestämde regeringen att riksinternatskolorna inte ska få ta ut särskilda avgifter för utbildningen för de elever som går där. De tre skolorna kommer inte heller att få särskilda bidrag av staten, som skolorna har rätt till nu. Däremot kommer skolorna även i framtiden att få ta ut extra pengar i avgift för de elever som bor på skolan även i framtiden.

- Det här handlar om att göra skolorna mer likvärdiga. Det handlar om att ha ett jämlikt utbildninggssystem där alla elever ska ha möjlighet att välja alla skolor och att det inte ska vara ekonomin som bestämmer om en elev kan gå på en skola eller inte, säger den socialdemokratiska minister i regeringen Aida Hadzialic, som är ansvarig för gymnasieskolan.

Reglerna i dag
De flesta eleverna som går på riksinternaten bor på själva skolan. Men det finns även dagelever, som fortfarande bor kvar hemma hos sina föräldrar och som bara är i skolan på dagarna.

Det kan kosta väldigt mycket pengar att skicka sina barn till de här skolorna. Om eleven bor på skolan kan avgiften ibland vara 240 000 kronor per år. Men för dagelever är det betydligt billigare. Dagelever går gratis på Lundsberg, men i Sigtuna kostar det 10 000 kronor och på Grennaskolan 2000 kronor per år.

Varför regeringen vill ändra på reglerna

För något år sedan hände det att några elever kränktes och mobbades på skolan Lundsberg. Myndigheten Skolinspektionen stängde då skolan en period för att skolan inte tog det här på tillräckligt stort allvar. 

Även den förra regeringen, allianspartierna, ville ändra på reglerna för skolorna och idag har alltså regeringen bestämt att dessa skolor enbart kommer att få pengar från kommunerna, som alla andra skolor.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".