Surfplattor och mobiltelefoner. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland
1 av 2
Reklam om SMS-lån skickas ut nu till jul. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland
En person håller i en mobiltelefon för att göra ett sms-lån. Foto: Pontus Lundahl /TT.
2 av 2
Många får reklam om att låna pengar via SMS nu inför julen. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Reklam om SMS-lån skickas ut till personer som redan har många lån

Julreklam om SMS-lån skickas till människor som redan har stora skulder
1:47 min

Nu är det snart jul och många vill köpa julklappar och julmat. Men alla har inte pengar så det räcker. Då skickar företag ut reklam om SMS-lån. Men lånen måste ju betalas tillbaka och det kan bli svårt om man redan har många lån.

Klicka här för att läsa mer!

Ekot har träffat en man som har fått reklam om nya lån, fast han redan har flera gamla lån. Han blir arg på företagen som vill få honom att låna mer pengar.

– Kanske är någon desperat och sitter med spelberoende eller någonting. Får man ett sådant erbjudande så tar man det, säger han.

Hade lån på 300 000 kronor
Den här mannen vill inte berätta vad han heter. Han har lånat pengar från 40 olika bolag, och varit skyldig nästan 300 000 kronor. Nu har han sålt en bil och fått hjälp av vänner så att han har kunnat betala tillbaka mycket av pengarna. Men han är fortfarande skyldig 65 000 kronor.

Han blir arg när han får reklam om att låna pengar nu inför julen.

En som också tycker att det är dåligt att göra reklam om SMS-lån inför julhandeln är Maria Grunditz. Hon jobbar på myndigheten Konsumentverket, som hjälper människor med ekonomin bland annat.

– Ja, att skicka den här typen av uppmanande reklam inför just julhandeln, till konsumenter som är utsatta är ju verkligen olämpligt. Och jag skulle gärna vilja uppmana konsumenter som har fått det här, att höra av sig till oss så att vi kan titta på det, säger hon.

Inte säkert att han får låna pengar
Ett av de bolag som har skickat reklam till den man som vi hörde i början, heter Catalunia Capital. De lockar med ett speciellt erbjudande inför julen, och kallar mannen för en av sina bästa kunder fast han tidigare har haft svårt att betala tillbaka pengarna som han lånat av dem.

Men det är inte säkert att han kommer få låna nya pengar bara för att han får reklam om det, säger Niklas Andersson som jobbar på Catalunia Capital.

– Du är inte på något sätt godkänd för ett lån, utan det här här information om att den här möjligheten finns, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".