Noshörningarna behöver bevakas hela tiden. Foto: Lena Näslund/SR
1 av 2
Noshörningarna behöver bevakas hela tiden. Foto: Lena Näslund/SR
Noshörning med en sändare i hornet. Foto: Lena Näslund/Sveriges Radio
2 av 2
En noshörning med en sändare i hornet. Foto: Lena Näslund/Sveriges Radio

Allt fler noshörningar jagas olagligt

"Det är värt massor med pengar" säger Allan Carlsson på Världsnaturfonden
0:07 min

Det har blivit vanligare att tjuvar jagar och dödar noshörningar. Brottslingarna vill ha djurens horn för att sälja dem till länder i Asien. Tjuvjakten är nu den värsta sedan 1980-talet då djuret nästan försvann helt.

Klicka här för att läsa mer!

I Afrika dödas nu tre noshörningar om dagen och det är fler än för några år sedan. Landet Sydafrika har flest noshörningar och där dödade tjuvarna fler än 1000 djur förra året.

Brottslingarna jagar noshörningarna för att hornen är mycket värdefulla.

Hornen säljs till länder som Vietnamn i Asien och är värda lika mycket pengar som knarket heroin.

I Asien finns det flera människor som tror att att hornen är bra för en massa saker. De tror att hornen kan bota sjukdomar som cancer och att män lättare kan få stånd och ha sex längre i tid. Men hornen innehåller samma ämnen som människor har i sina naglar och hjälper inte mot sjukdomar eller mer sexlust.

Djuren vaktas
I de områden som fortfarande har noshörningar kvar måste djuren vaktas av vakter med vapen, för att det ska få vara i fred. På vissa ställen följs varje djur av en egen vakt, så är det till exempel i landet Kenya i Afrika.

Tidigare har vakterna provat att såga av hornen på djuren, för att djuren skulle få vara ifred men inte heller det hjälpte.

Världsnaturfonden är en av de organisationer som bland annat betalar för att djuren ska kunna övervakas med till exempel små flygplan utan piloter, som filmar det som händer.

- Även de noshörningarna sköt man. Bara den lilla stumpen på tre-fyra centimeter är värd massor med pengar, säger Allan Carlsson från Världsnaturfonden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".