Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Polisen skrev upp misshandlade kvinnor i ett hemligt register

Publicerat tisdag 16 december 2014 kl 08.41
" Det här är så sjukt kränkande" säger en kvinna som finns med i registret
2:42 min
En man slår en kvinna. Bilden är suddig så det syns inte vilka personer det är.
Foto: TT.

Polisen har skrivit ner saker om kvinnor som har blivit misshandlade och hotade. Mycket av det som står i registret är känsliga saker. Polisen hade ingen tillåtelse att skriva det här registret.

Klicka om du vill läsa mer!

Polisen i Stockholm har skrivit ner namnen på kvinnor som har blivit misshandlade. I dataregistret har polisen skrivit känsliga saker om kvinnornas privatliv. I registret står det bland annat om psykiska sjukdomar, kvinnornas religiösa tro, deras barn och om de tillhör någon särskild folkgrupp. En av de kvinnor som har blivit uppskrivna i registret är Linn. Hon tycker att polisen har skrivit väldigt konstiga saker:
- Det här är så sjukt kränkande. I den här texten står det inget om själva misshandeln eller något om situationen, säger Linn.

Står om offren istället för brottslingarna
För några år sedan berättade Linn för polisen att en man hade misshandlat henne. Men det som polisen har skrivit upp i sitt register handlar inte om den misstänkta mannen. Istället har polisen skrivit mycket om Linn. De skriver att hon blev tvingad till sex när hon var barn och om psykiska problem och det känns väldigt jobbigt, tycker Linn.

Polisen har ofta skrivit sådana här dåliga saker om kvinnorna i sitt register. Där står det till exempel att polisen tror att kvinnor ljuger eller att de är "knepiga" eller "krångliga". De poliser som har skrivit registret jobbar på Södertörn, alltså de kommuner som ligger strax söder om Stockholm, som Botkyrka, Tyresö, Haninge och Nynäshamns kommuner. Med i registret finns uppåt 3000 kvinnor.

Polisen sa att det inte fanns
När Sveriges Radios reportrar först ringer och frågar poliser om registret säger flera poliser att de aldrig har hört talas om det. I flera månader svarar poliserna att de inte alls har något register där de har skrivit om misshandlade kvinnor. Men till slut erkänner de ändå att det finns, men säger att de har tillstånd för att skriva det. När reportrarna undersöker saken visar det sig att polisen inte har tillstånd till det. Den ansvariga polischefen säger att det är allvarligt.

Kan skrämma kvinnor
Även flera experter tycker att det är allvarligt och fel. I Uppsala finns Nationellt centrum för kvinnofrid som forskar om bland annat våld mot kvinnor. Professor Gun Heimer jobbar där och hon säger att ett sådant här register kan skrämma många från att våga polisanmäla när dom blir slagna:
- Ja, det är naturligtvis förfärligt för brottsoffren. Vi vet ju att väldigt få personer anmäler brott i nära relationer till polisen därför att man inte litar på myndigheter. Och det här gör ju naturligtvis att kvinnor och även män som blir utsatta av sina partners blir ännu mer rädda för att anmäla till polisen, säger Gun Heimer.

Polisen i Stockholm säger idag att de nu anmäler sig själva för det här hemliga registret över kvinnor som har blivit misshandlade eller hotade. Dessutom ska också myndigheten datainspektionen undersöka polisens register.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".