Pakistan, Peshawar, gisslan
1 av 5
De här eleverna flyr bort från talibanerna. Foto: TT
Pakistan ligger mellan länderna Afghanistan, Iran och Indien.
2 av 5
Det röda på kartan är Pakistan. Det ligger mellan länderna Afghanistan och Indien. Karta: Wikimedia Commons.
Gisslan, Pakistan
3 av 5
Grafik: TT/Grafikbyrån
Gisslan, Pakistan
4 av 5
Militärer har omringat skolan. Foto: TT
Gisslan, Pakistan
5 av 5
Det här är en av de soldater som vaktar utaför skolan i Peshawar. Foto: TT

Talibaner har dödat många barn på en skola i Pakistan

"Det här är på en helt annan skala", säger Ekots reporter Agneta Ramberg
2:10 min

Talibaner med vapen anföll idag en skola i staden Peshawar i landet Pakistan i Asien. Över 140 personer har dödats. Många av de döda är barn. Talibanerna tog också flera hundra personer som fångar.

Klicka om du vill läsa mer!

– Det här är bortom någonting som de har gjort förut. Det här är en skolmassaker. Tusentals pakistanier har dött i attacker de senaste ungefär 7 åren från de pakistanska talibanerna, säger Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg. 

Talibaner är en politisk och religiös terrorgrupp som använder våld för att påverka andra. De anföll alltså en skola i staden Peshawar i Pakistan på morgonen idag. Det sägs att det var 6 terrorister som gick in i skolan.

Där dödade talibanerna massor av barn och lärare och tog också hundratals personer som fångar.

Skolan tillhör militärerna
Skolan som de har anfallit i Peshawar är en skola som tillhör Pakistans militär. Eleverna på skolan är mellan 10 och 18 år gamla och de är barn till personer som arbetar för armén.

Soldater från armén har nu lyckats ta tillbaka skolan och de har dödat 6 av talibanernas krigare, så troligen är alla talibanerna döda.

Attacken var en hämnd
Pakistans armé och talibanerna har stridit mot varandra många gånger tidigare. Attacken mot skolan kan vara en hämnd för att Pakistans armé krigar mot talibanerna, säger Agneta Ramberg:

– Det pågår en stor pakistansk arméoffensiv mot Talibanerna uppe i gränsområdena mot Afghanistan, norr om Peshawar. En talesman för talibanerna har sagt idag att det här är en direkt hämnd för den offensiv. Och att den pakistanska staten dödar deras familjer och vi vill att de ska känna samma smärta sa han och man valde just en av de skolor som armen äger och driver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".