Hon sitter i en radiostudio.
Kerstin Bergh Johannesson arbetar vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Hon forskar om psykiska problem. Foto: Magnus Hermansson på Sveriges Radio.

Många mår psykiskt dåligt efter tsunamin

En del som överlevde tsunami-katastrofen har känt sig ledsna, oroliga och rädda. En som har forskat om det är Kerstin Bergh Johanneson vid Uppsala universitet.

Klicka om du vill läsa mer!

Kerstin Bergh Johanneson berättar vilka som drabbades värst av psykiska problem efter katastrofen:
– Det är framför allt dom som har varit mest utsatta för att nästan ha dött i den här katastrofen. Och också dom som har förlorat nära anhöriga som barn, makar, föräldrar och syskon och så vidare.
– Hur har det märkts av att dom här personerna mår dåligt? frågar reporter Linn Bäckström.
– Det kan visa sig att man har mardrömmar och svårt att sova. Det kan vara att man undviker saker som påminner om den här händelsen. Man kanske inte åker till någon sandstrand mera, eller åker utomlands mera. Det kan också visa sig som att man har en känsla av att livet är farligt och att man inte längre känner sig trygg, säger Kerstin Berg Johannesson.

Men hon säger också att det finns saker de drabbade kan göra för att må bättre:
– Det viktigaste för dem har varit det stöd som de har fått från familj, vänner, arbetskamrater och folk de har som viktiga personer runt omkring sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".