Manifestation på Sergels torg i Stockholm under 2011 för att Sverige ska rösta in Palestina till att bli medlemsstat 194 i FN. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX / TT.
Människor med palestinska flaggor. Foto: Fredrik Persson / TT.

Hamas kanske tas bort från EU:s terrorlista

Den palestinska organisationen Hamas kanske kan tas bort från EU:s terrorlista. Det säger nu lagexperter som arbetar vid EU-domstolen.

Klicka på texten för att läsa mer

Det var efter terrorattackerna mot USA den 11:e september år 2001som EU bestämde att flera organisationer skulle skrivas upp på en särskild lista.

Pengar till terror
EU bestämde att de som stod med på listan skulle hindras från att använda sina bankkonton som de har i EU-länderna, eftersom pengarna annars skulle kunna användas till terrorism. Hamas är dels ett politiskt parti som styr i det palestinska området Gaza, men en del av Hamas är också en militär grupp som strider mot grannlandet Israel.

En del av Hamas krigar
Hamas-soldaterna har stridit mot israeliska militärer, men de har också sprängt bomber på bussar och skjutit raketer som har dödat oskyldiga människor. Därför skrev EU upp Hamas på sin terrorlista. Men idag säger alltså några lagexperter vid EU:s domstol att Hamas kanske kan tas bort från listan. För lagexperterna menar att de som gjorde terrorlistan slarvade och inte tänkte efter ordentligt vad lagarna egentligen säger om terrorister.

Fortfarande inte säkert
Nu ska också en annan del av EU-domstolen undersöka det här och sedan bestämmer de om Hamas ska tas bort från terrorlistan eller inte. Om Hamas tas bort från terrorlistan så kan de få ta ut pengar på Eu-banker och då kanske de kan betala löner till anställda på palestinska myndigheter. Samtidigt finns en risk att en del pengar skulle gå till vapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".