yaras pappa visiteras på väg in till rättegången. foto:mikael eriksson
1 av 2
En bild från tingsrätten och ett foto på Yara. Foto: Mikael Eriksson/Andrea Jilder
Mordet på Yara. Blommor, ljus och en nalle utanför porten till det hus där den åttaåriga flickan bodde.
2 av 2
Mordet på Yara. Blommor, ljus och en nalle utanför porten till det hus där den åttaåriga flickan bodde i Karlskrona. En åttaårig flicka blev mördad i Karlskrona under Valborgsmässoaftonen. Två personer har nu dömts för mordet. Foto: Johan Nilsson / TT

En man och en kvinna döms för mordet på Yara

"Det finns bevis för att kvinnan slog Yara så att hon dog" säger domaren
0:50 min

På onsdagen dömdes två personer för mordet på den 8-åriga flickan Yara. Hon blev svårt misshandlad hemma och dog av sina skador i våras. Idag säger domstolen tingsrätten i Karlskrona att kvinnan och mannen som Yara bodde hos är skyldiga till mordet på henne.

Klicka på texten för att läsa mer

Domaren Laila Kirppu jobbar i domstolen tingsrätten . Hon berättar att 8-åriga Yara hade skador över hela kroppen:
- Vi har kommit fram till då att det finns övertygande bevisning att kvinnan har tillfogat Yara ett mycket stort antal slag på huvudet, benen, fötterna, armarna, händerna och bålen och att Yara har avlidit på grund av detta.

Båda är skyldiga
Det var kvinnan som slog ihjäl Yara. Men mannen är också skyldig till att Yara har dött, eftersom han inte skyddade henne från våldet.

Mannen och kvinnan är släktingar till Yara. De tog hand om henne och lät henne bo hos dem i Karlskrona i Blekinge i södra Sverige.

Kan vara psykiskt sjuka
Domstolen har nu kommit fram till att båda är skyldiga till Yaras död. Men vilket straff de ska få är inte bestämt än. Först ska läkare undersöka hur de mår psykiskt. Om läkarna tycker att de är väldigt sjuka blir de inlåsta på sjukhus istället för fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".