Kuba är en stor ö söder om den amerikanska delstaten Florida.
Det röda på kartan är Kuba. Det ligger strax söder om USA. Karta: Wikimedia Commons.

USA ska få ha mer kontakt med Kuba

Vår reporter berättar om USA och Kuba
1:32 min

USA har länge varit fiende med sitt grannland Kuba. Därför har det till exempel ofta varit förbjudet att resa mellan länderna. Men idag sa USA:s president Barack Obama att han vill ha mer kontakt mellan USA och Kuba.

Klicka om du vill läsa mer!

Kuba är en diktatur. Det enda tillåtna partiet är Kommunistpartiet. De som protesterar mot landets ledare kan bli straffade.

Därför har USA haft en hård politik mot Kuba. Det har varit förbjudet för de flesta amerikaner att resa till Kuba. Det är också förbjudet för amerikaner att köpa eller sälja vissa saker till Kuba.

Resor tillåts till Kuba
Men nu vill USA:s president Barack Obama försöka göra så att de två länderna blir mer vänner igen. Han har också pratat med Kubas president Raúl Castro. 

Idag bestämde Barack Obama att amerikaner ska få resa till Kuba.

Den amerikanska regeringen ska också öppna ett ambassad-kontor i Kubas huvudstad Havanna. Personalen på ambassaden kan sedan hålla kontakt med kubanska politiker.

Fångar släpps fria
De två länderna har lovat att släppa en del av sina fångar. Det finns 3 personer som har varit inlåsta i fängelse i USA. De har dömts för att ha spionerat på USA och berättat om amerikanska hemligheter för Kuba. Samtdigt har Kuba haft två personer inlåsta som straff för att de sägs ha spionerat för USA.

Nu ska båda länderna släppa sina fångade spioner fria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".