Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Kristdemokraterna vill göra det billigare att ta emot invandrare

Publicerat torsdag 18 december 2014 kl 08.01
"Vi ger bästa möjliga hjälp", säger Göran Hägglund.
2:13 min
Han ser fundersam ut.
Det här är Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund. Foto: TT.

Idag kom partiet Kristdemokraterna med flera förslag på hur det ska kunna bli billigare att ta emot invandrare. Men de vill att utlänningar fortfarande ska ha samma chans att komma till Sverige som tidigare, säger deras partiledare Göran Hägglund.

Klicka om du vill läsa mer!

– Det här är förslag som syftar till att människor som kommer till vårt land snabbare ska kunna komma in på arbetsmarknaden och snabbare få en värdig bostadssituation och så vidare, säger Kristdemokraternas ordförande Göran Hägglund. 

En person som är ny i Sverige kan få pengar från staten.
Det bidraget kallas etableringsersättning. Idag är det som högst ungefär 9000 kronor i månaden. Det bidraget vill Kristdemokraterna sänka, för att det ska bli billigare för Sverige att ta emot invandrare.

De tror att mindre pengar i bidrag kan göra att invandrarna skaffar sig ett riktigt arbete snabbare. Ett annat förslag innebär också att de invandrare som skaffar ett arbete kommer att få betala mindre pengar i skatt.

Men de kan bara få den skattesänkningen under de 5 första åren.
På det sättet hoppas Kristdemokraterna att invandrare känner sig pressade att skaffa jobb fort.

Kristdemokraterna vill också ändra hur länge invandrare kan få stanna kvar i Sverige.
Som det är idag kan de fråga efter ett permanent uppehållstillstånd och då får de stanna hur länge de vill. Men istället tycker Kristdemokraterna att Sverige ska ge ett tillfälligt uppehållstillstånd, som tillåter en person bo här i 3 år.

Efter de tre åren ska svenska myndigheter sen ta ett nytt beslut om personen får stanna eller inte. De som har lyckats få jobb under de här 3 åren kan då få ett permanent uppehållstillstånd. Likadant ska det vara för flyktingar som är hotade i hemlandet.

Kristdemokraternas ordförande Göran Hägglund säger att det här vill de ändra på för att invandrare lättare ska komma in i det svenska samhället:
– Det här handlar ju om två olika saker. Det ena handlar om att vi ger bästa möjliga hjälp för människor att komma in i arbetet snabbt som möjligt genom bland annat förbättrad skattesituation. Sen så har vi också andra förslag som finns i det här paketet som gör att människor snabbare ska komma in i samhället.

Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna i regeringen tycker att Kristdemokraternas förslag är dåligt.
Så här säger socialdemokraten Morgan Johansson:
– Jag tycker att det system vi har är det mest mänskliga och det mest kostnadseffektiva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".