Träd har välts över huset.
1 av 3
Det här är ett av de hus som förstördes av tsunamin år 2004. Foto: TT.
Han är rödblond och ser ung ut.
2 av 3
Joakim Jörlander har varit i Thailand många gånger, både för att semestra och jobba. Foto: Privat.
Några hus ligger uppochner.
3 av 3
De här husen vältes omkull av tsunami-vågen år 2004. Foto: AP/TT.

Thailand har förberett sig för en ny tsunami

Mycket av det som förstördes av tsunami-vågen år 2004 har byggts upp igen. Så är det åtminstone på de platser som turisterna besöker. De nya husen är ofta bättre byggda så att de ska klara av en våg från havet utan att förstöras. Dessutom finns nu ett system för att varna för nya tsunamis.

Klicka om du vill läsa mer!

Joakim Jörlander kommer från Sverige och har varit i Thailand många gånger, både på semester och för att jobba. Han berättar vad som var skillnaderna i Thailand före och efter den stora tsunamivågen:
– Före katastrofen var Thailand det vackraste jag någonsin hade sett. Jag minns att jag tyckte det var som att hoppa in i ett vykort. När jag kom tillbaks ett år senare till samma plats var det helt ödelagt. Nästan alla hus var borta och det gick inte att känna igen sig.

Men idag kan man inte se så många spår av det som vågen förstörde. I alla fall inte där det finns turister, säger Joakim Jörlander:
– I dom områdena som turisterna är syns det inte så mycket förutom alla dom minnesmärken och minnessymboler som finns. Det som det syns på är att husen är nu byggda för att klara en liknande våg igen.

Ett varningssystem
Myndigheterna i Thailand har förberett sig på fler sätt om det skulle komma en stor våg igen. Bland annat har de skapat varningssystem som finns i havet och som ska varna människorna vid kusten
så att de hinner fly upp på högre höjder om det kommer en tsunamivåg.

Trots att det var många människor som dog av tsunaminvågen 2004 verkar folk inte vara rädda för att åka till Thailand. För det är fortfarande många turister som väljer att åka på semester i dit, säger Joakim Jörlander:
– Jag tror att det snarare blir mer turister för varje år faktiskt. Jag tror att alla förstår att det här var en naturkatastrof som nästan aldrig inträffar. Och jag tror att folk blir helt förälskade i Thailand när de kommer dit. Så en våg kan inte stoppa folk från att åka dit, säger Joakim Jörlander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".