Det grekiska parlamentet i Aten i decemberväder. Foto: Louisa Gouliamaki/TT.

Greker är oroliga för en ny kris

"Jag är orolig för mina barns skull" säger Katarina i Grekland
2:18 min

De senaste åren har Grekland haft svåra ekonomiska problem. Grekland har stora skulder och slut på pengar. Igår skulle politikerna i den grekiska riksdagen välja en ny president. Men de misslyckades med att komma överens och det här kan leda till att det blir en ny kris i landet.

Klicka på texten för att läsa mer:

En ny politisk kris i Grekland skulle kunna innebära att landets ekonomi återigen blir sämre. Många greker är nu oroliga för det. En av dem är Katarina:
- Jag är väldigt orolig. Jag har två små barn, det är deras framtid som jag oroar mig för. Vi är i en svår situation just nu, säger Katarina som bor i Greklands huvudstad Atén.

Måste komma överens
Igår röstade politikerna i den grekiska riksdagen nej till regeringens förslag till ny president. Nu har politikerna två chanser till på sig att komma överens. Men om de misslyckas även efter de valomgångarna så kan det bli ett nytt val i Grekland. För det står i lagen att om den grekiska riksdagen inte kan välja en president så måste det bli ett nyval i landet.

Kan förändra ekonomin
Ett sånt nyval riskerar att förändra mycket i Greklands ekonomi. För Grekland har flera viktiga överenskommelser med andra länder i EU som precis som Grekland använder Euro-pengar. Euro-länderna lånade ut väldigt mycket pengar till Grekland för att landet inte skulle gå i konkurs. Fast Grekland fick bara låna pengarna på villkoret att de sparade väldigt mycket. Många som jobbade för den grekiska staten förlorade sina jobb när staten skulle spara.

Vill inte betala lånen
Ett av de populäraste partierna i Grekland nu är vänsterpartiet Syriza. Väldigt många skulle rösta på dom om det var val nu, visar undersökningar. Syriza har lovat väljarna att de skulle sluta med de hårda besparingarna om dom fick makten. De vill dessutom att Grekland ska slippa att betala tillbaka de pengar som de har lånat av Euroländerna. Men det kan leda till bråk med de som har lånat ut pengar till Grekland. Det skulle i sin tur kunna leda till nya ekonomiska problem för grekerna, tror experter. Fast många greker tycker att partiet Syrizas politik vore bra för de som är arbetslösa och fattiga i landet. En av de som tycker så är Panagiotis Papoutis.
- Jag tror att Alexis Tsipras, Syrizas ledare, är Greklands sista hopp, säger Panagiotis Papoutis till Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".