Förbifart Stockholm och flygtornet på Bromma flygplats. Foto: CC BY-SA och Bertil Ericson/TT.
Foto: CC BY-SA och Bertil Ericson/TT.

Bygget av en stor motorväg fortsätter förbi Stockholm

Förbifart Stockholm börjar byggas igen efter ett uppehåll
1:59 min

Idag blev det klart att en stor väg ska fortsätta att byggas utanför Stockholm. Vägen kallas Förbifart Stockholm, och när den är klar kommer man slippa åka rakt igenom centrum när man ska förbi Stockholm.

Klicka på texten för att läsa mer!

Politikerna i regeringen stoppade bygget av vägen i oktober, men idag sa regeringen att vägen kan börja byggas igen den första januari.

Förbifart Stockholm är en stor väg, och den kommer kosta ungefär 28 miljarder kronor att bygga. Vägen ska gå från de norra delarna av Stockholm till de södra, och bli två mil lång.

En stor del av vägen kommer gå i tunnlar under sjön Mälaren. Det kommer bara att ta 15 minuter att åka hela vägen.

Idag tvingas bilarna åka in i centrala Stockholm för att kunna ta sig till andra sidan. De flesta åker då Essingeleden som går rakt igenom stan.

Miljöpartiet vill satsa på kollektivtrafiken i stället
Miljöpartiet är med i regeringen, och de tycker att det är en dålig idé att bygga den här vägen Förbifart Stockholm. Det säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, som är regeringens miljöminister:

– Det här är definitivt ett dåligt projekt, sett utifrån en god stadsutveckling och bättre miljö i Stockholm och i hela Sverige.

Miljöpartiet tror att fler kommer att åka bil när det byggs en ny, snabb väg. De vill istället att människor ska välja att åka kollektivt med buss, tunnelbana eller pendeltåg. Miljöpartiet vill ta pengar från vägbygget och i stället lägga de pengarna på kollektivtrafiken.

Socialdemokraterna är också med i regeringen, ihop med Miljöpartiet. Socialdemokraterna tycker egentligen att Förbifart Stockholm är en bra idé, men Miljöpartiet fick ändå som de ville.

Så den 23 oktober i år stoppade regeringen bygget av Förbifart Stockholm. De ville se om det skulle gå att flytta pengar till kollektivtrafiken.

Bygget startar igen den första januari
Stoppet skulle egentligen gälla ända fram till våren. Men idag har regeringen sagt att vägen trots allt kommer att börja byggas igen den första januari. Miljöpartiet säger att det inte är någon idé att stoppa bygget längre. För de partier som styr i Stockholm vill inte diskutera någon flytt av pengar.

Därför fortsätter bygget av vägen om ett par veckor.

Kan bli bättre lösningar för bussarna
Men kanske kan Miljöpartiet få lite som de vill i alla fall. För regeringen säger idag att de vill se om det kan finnas en bättre lösning för kollektivtrafik som till exempel bussar på Förbifart Stockholm.

Fast det får inte kosta några extra pengar, säger socialdemokraten Anna Johansson, som är den ansvariga ministern i regeringen:

– Det får inte ta längre tid och det får inte bli dyrare. Men finns det åtgärder man kan göra inom ramen så vill vi att man ska återkomma med de förslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".