En person åker skidor en solig vinterdag
1 av 2
En skidåkare på tur i solskenet. Foto: Tor Richardsen/Scanpix Norge
Solsken. Motljus på gångväg.
2 av 2
Solsken. Motljus på gångväg. Foto: Sofia Svenblad/Sveriges Radio

Nu kommer ljuset tillbaka

Hör SMHI:s meterolog Alexandra Olsson om varför vi har haft det så mörkt
1:32 min

Den här tiden på året är det väldigt mörkt. Just idag den 22 december är det årets mörkaste dag. Det kallas vintersolståndet. Men från och med imorgon blir det långsamt ljusare igen.

Klicka på texten för att läsa mer:

Att vi har det så mörkt här i norr nu beror på hur jordklotet rör sig. Det berättar Alexandra Olsson som är meteorolog på vädermyndigheten SMHI:
- Jorden snurrar runt solen men den lutar också bort ifrån den, och just nu är vår del av jorden så långt bort från solen som möjligt. Och det medför att vi har en väldigt mörk period på året just nu. Längst upp i norra Sverige går solen inte ens upp på morgonen nu. Vi har väldigt korta tider på dygnet när solen är framme, även ner i de södra delarna av vårt land. Men det finns hopp. Idag har vi årets mörkaste dag, och även om det kanske låter lite dystert så betyder det att nu vänder det och vi börjar gå mot ljusare tider, säger Alexandra Olsson.

Nu slutar det att bli mörkare
Idag är det alltså så mörkt det bara kan bli, men från och med imorgon vänder det så att vår del av jordklotet lutar sig närmare solen igen. Fast det dröjer ett tag tills vi märker att det blir ljusare:
- Solen kommer att börja visa sig mer och mer, men det går lite långsamt nu i början. Fast sen när vi börjar komma in i februari, då har solen börjat visa sig igen längst upp i norr. I trakterna kring Kiruna i norra Sverige, där går man från att inte ha någon sol som visar sig alls, till att ha den sju timmar om dagen. Och längst ned i söder, bland annat i Malmötrakten, där kommer vi att få njuta av solen lite drygt två timmar längre än vad vi får göra idag.

Det blir ljusare under en lång tid nu
- Ja, ända fram till sommaren. När vi kommer in mot juni och midsommar, närmare bestämt runt den 21 juni, så är det årets ljusaste dag. Och då kommer vi att ha en del platser i landet där solen inte ens går ner på kvällen utan man kan se solen dygnet runt, och det är då som vi har sommar-solståndet, som är årets ljusaste dag, säger Alexandra Olsson på SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".