Sheikh Abdirahman. Foto: Josipa Kesic/SR
Sheikh Abdirahman. Foto: Josipa Kesic/SR

Imamer är oroliga över att ungdomar vill bli IS-krigare

"Han var ju övertygad att åka dit och dö", säger Sheikh Abidrahman.
2:10 min

Det finns en del ungdomar som åker ner till länderna Syrien och Irak i Mellanöstern för att kriga där. Många slåss då för terrorgruppen IS. De menar att det är ett religiöst krig för islam. Men det finns också muslimer här i Sverige som vill stoppa ungdomar från att bli IS-krigare. En av de muslimerna är Estra Diad.

– Jag känner många som har åkt ner. Jag tar faktiskt åt mig och de jag känner har också dött där. Det känns verkligen. Vi vill samarbeta med polisen och göra allt möjligt för att hindra det här, säger Estra Diad.

En annan muslim som är kritisk mot terrorgruppen IS är Sheikh Abdirahman.
Han jobbar som imam, alltså ett slags muslimsk präst. Därför hoppas många att han ska kunna stoppa ungdomar som planerar att åka ner till Syrien eller Irak för att kriga för religiösa grupper som använder våld.

Det här gäller också andra religiösa ledare i Göteborg och Stockholm. Men det är svårt för imamerna att få de unga som vill åka att ändra sig, säger Sheikh Abdirahman. Fast en gång kändes det som han lyckades nå fram, berättar han:
– En dag när jag var på min arbetsplats ringde en gråtande pappa till mig. Det var hans son som skulle åka dit och kämpa vid sidan av IS. De hade inte kunskaperna att övertyga honom. Han var ju övertygad att åka dit och dö, säger Sheikh Abidrahman.

Pappan visste inte så mycket om den muslimska religionen.
Men Sheikh Abdirahman är ju imam och för honom är det lättare att berätta saker om den egna religionen som ska visa att det är fel att använda våld mot oskyldiga.

Tillslut, efter många timmars pratande med den här unga killen, så fick Sheikh Abdidraham honom att inte åka till kriget. Men trots det är det fortfarande många andra personer som åker ner till kriget i Syrien och Irak.

Idag är det över 100 svenskar som man helt säkert vet har rest för att kriga med Islamiska Staten, IS, och andra terrorgrupper.
Men troligen är det ännu fler.

Och av dem som har rest dit så har upp emot 30 personer dött. En av dem är Ali al-Hassans son Mohammed som dog för snart två år sen i kriget i Syrien. Sedan dess har familjen levt med saknaden efter honom, berättar Ali al-Hassan:
– Vi ser honom runt omkring oss hela tiden. Jag drömmer om honom hela tiden. Sista gången var för två nätter sedan. Ibland jag går på gatan bara nån som liknar honom jag tror det är han

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".