Kommunernas dåliga ekonomi sägs bero på invandringen

Många kommuner i Sverige har problem med sin ekonomi. I Sverige finns det nästan 300 kommuner och ungefär 100 av dem har problem. De har gjort av med mer pengar än vad de har råd med. Kommunernas samarbets-organisation menar att den dåliga ekonomin beror på att vissa kommuner tar emot många invandrare.

Klicka om du vill läsa mer!

Kommunerna samarbetar i organisationen SKL och chefen där heter Anders Knape. Han säger att en av de saker som kostar pengar är att ta emot invandrare:
– Det är ju en ojämn fördelning när det gäller segregations- och migrationspolitiken. Vissa kommuner klarar av det här, medan andra har det väldigt jobbigt på grund av den ojämna fördelningen av invandrare, säger anders Knape.

Han menar att det kan bli dyrt för de kommuner som tar emot flest invandrare. Det är också väldigt olika hur många invandrare som flyttar till olika kommuner.

Samtidigt finns det kommunpolitiker som också menar att invandrarna kan vara bra för ekonomin. Många invandrare har redan fått sin utbildning betalad utomlands. Om en invandrare får jobb betyder det också att kommunen får in mer pengar i skatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".