Det ståtliga huset speglas i vattnet.
Det här huset mitt i Stockholm kallas Rosenbad. Där ligger regeringens viktigaste kontor. Foto: Holger Ellgaard för Wikimedia Commons.
Hemliga samtal sägs pågå

Det kanske inte blir något extra val

Vår reporter berättar vad vi vet om de hemliga samtalen
1:38 min

Partierna i regeringen försöker kanske att bli överens med sina motståndare i Allians-partierna. Om de blir överens kanske det inte blir något extra val nästa år. Men det är fortfarande osäkert vad som egentligen händer.

Klicka om du vill läsa mer!

Det är Sveriges Television som säger att det pågår hemliga samtal mellan regeringen och deras motståndare från Allians-partierna. Men när journalister från Ekot frågar får de inte något tydligt svar på om det pågår samtal eller inte.

Hösten har varit rörig
Den senaste tiden har mycket varit osäkert i svensk politik. Och det är oklart om regeringen kan få stöd från riksdagen.

Framför allt har det handlat om statens budget, där det ska stå vilka skatter folket ska betala till staten och hur de pengarna sedan ska användas. Det brukar nästan alltid vara regeringens budget-förslag som godkänns av riksdagen.

Men den här gången stoppades regeringens budget den 3 december. De flesta politikerna i riksdagen röstade istället ja till Allians-partiernas budget. Det betyder att regeringen tvingas använda statens pengar på det sätt som deras motståndare i Alliansen har planerat.

För att politiken ska fungera bör det egentligen vara regeringen som får sina flesta förslag godkända av riksdagen. Särskilt viktigt är det att en regering kan få sin budget godkänd.

Hemliga samtal
De senaste dagarna har det varit hemliga samtal mellan regeringen och Alliansen, enligt Sveriges Television. Det sägs att regeringen och Alliansen kanske försöker bli överens om regler för hur de ska rösta när det gäller framtida budgetar.

Vi skriver mer om det här senare idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".