En PKK-soldat i Qandilbergen
1 av 3
En PKK-soldat i Qandilbergen. Foto: Katja Magnusson/Ekot
Gerillaledaren Cemil Bayik i Qandilbergen. Foto: Katja Magnusson/Ekot
2 av 3
Gerillaledaren Cemil Bayik i Qandilbergen i Irak. Foto: Katja Magnusson/Ekot
Ekots reporter Katja Magnusson i ett möte med PKK-ledarna i Qandilbergen.
3 av 3
Ekots reporter Katja Magnusson i ett möte med PKK-ledarna i Qandilbergen. Foto: Ekot

PKK vill inte kallas för terrorister

"De som har skrivit upp PKK på terrorlistan är också med och krigar mot IS"
2:49 min

Gruppen PKK i Turkiet kämpar för det kurdiska folkets rättigheter. PKK har länge stridit mot Turkiets armé och många länder brukar kalla PKK för terrorister. Men den senaste tiden har soldater från PKK mest slagits mot krigare från terroristgruppen IS i grannlandet Syrien. Nu tycker PKK:s ledare att världen borde sluta med att kalla PKK för terroristgrupp.

Klicka på texten för att läsa mer

Sveriges Radios reporter har fått träffa Cemil Bayik som är en av de högsta ledarna för PKK. Han vill att PKK ska tas bort från både EU:s och USA:s terrorlistor:
- De som har skrivit upp PKK på listan över terroristgrupper, de är också med och krigar mot IS, precis som vi, säger Cemil Bayik från PKK.

Vill att kurder ska få styra själva
PKK har länge kämpat för att det kurdiska folket ska få mer självständighet. De vill bland annat att kurderna ska få bestämma mer själva över områdena där de bor. Därför har de i många år krigat mot Turkiets armé, men de har också dödat personer som inte är soldater. Bland annat har de sprängt bomber som har dödat oskyldiga människor. Därför har både USA och länderna i EU i många år kallat PKK för terrorister.

PKK slåss mot IS
Det är Ekots reporter som har fått träffa Cemil Bayik uppe i de snöiga bergen i Turkiets grannland Irak. Cemil Bayik är klädd i grön-brun uniform. Han är med och styr över soldaterna i PKK som slåss mot IS i länderna Irak och Syrien. Sedan förra året, 2013, är det vapenvila mellan PKK och Turkiet, där de har lovat att tillfälligt sluta slåss mot varann. Istället är det nu IS som PKK kämpar mest emot.

IS vill ta över en kurdisk stad
IS är en grupp som påstår att de strider för den muslimska religionen och de har dödat många som de tycker har fel tro. IS har bland annat försökt att ta över den kurdiska staden Kobane i Syrien. Men soldater från PKK försvarar staden. Och de PKK-soldater som strider där har fått hjälp med vapen från USA, samma land som alltså tycker att PKK är en terrorgrupp.
- Hur kan amerikanerna låta PKK stå kvar på samma lista som IS, undrar Cemil Bayik.

Dödade PKK-soldater
Vid bergen där Cemil Bayik håller till finns flera nya gravar under snön. Där ligger PKK-soldater som har dödats av IS. Samtidigt är det allt fler kurdiska kvinnor och män som kommer till PKK för att strida mot IS. Cemil Bayik säger till vår reporter att PKK får tusen nya soldater varje månad.
- Och det är antalet kvinnor som ökar mest, säger PKK-chefen Cemil Bayik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".