Essebsi är rynkig och gråhårig.
1 av 2
Beji Caid Essebsi är 88 år gammal. Foto: TT/AP.
Han står på en balkong, lutar sig fram och vinkar till folket.
2 av 2
Moncef Marzouki håller ett tal till sina anhängare. Foto: TT/AP.

Essebsi blir Tunisiens president

Folket i landet Tunisien i Nordafrika har haft presidentval. De flesta röstade då på Beji Caid Essebsi.

Klicka om du vill läsa mer!

Förut styrdes Tunisien av diktatorer, som Habib Bourguiba och Ben Ali. Folket fick inte påverka politiken och de som kritiserade landets ledare kunde straffas. Men år 2011 blev det stora demonstrationer mot den sista diktatorn Ben Ali och han tvingades lämna landet.

Efter det har Tunisien blivit mer demokratiskt. De har haft fria och rättvisa val.

Även i flera andra arabiska länder gjorde folken uppror mot sina politiska ledare. Men där har det inte blivit någon fungerande demokrati. Tunisien var det enda arabiska landet som fick en riktigt fredlig och demokratisk förändring efter 2011.

Religion och politik
En känslig fråga i Tunisien har varit hur mycket den muslimska religionen ska få påverka politiken. Beji Caid Essebsi vill hålla isär religion och politik, men hans motståndare Moncef Marzouki tycker att politiken kan hämta åtminstone en del av sina idéer från islam.

Essebsi är mest populär i de stora städerna och Moncef Marzouki är mer populär ute på landsbygden. Essebsi fick 56 procent av rösterna och Marzouki fick 44 procent.

En del är kritiska mot Beji Caid Essebsi eftersom han tidigare har arbetat för diktatorn Habib Bourguiba. Men Essebsi säger att han tycker att diktatur är fel och att han tycker att det är bra när folket får bestämma.

En gammal president
Beji Caid Essebsi är 88 år gammal och kommer från en gammal välkänd släkt. Den släkten har förut varit sjörövare och de har haft mycket makt i Tunisien. Beji Caid Essebs utbildade sig till lagexpert i Frankrike på 1950-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".