bilden visar ett landstingshus
Nya mediciner mot hepatit c blir dyrt för landstingen. Foto: Daniel Velasco/Sveriges Radio

Bara de sjukaste får en ny medicin

"Medicinen gör att man kan bli helt botad från hepatit C" säger Bettina Kashefi
1:43 min

Många tusen människor i Sverige har sjukdomen hepatit C. Nu har det kommit ny medicin mot hepatit C. Fast den nya medicinen är dyr. Den kostar flera hundra tusen kronor för varje patient. Därför kommer inte alla att kunna få den.

Klicka på texten för att läsa mer

Människor kan bli helt friska från hepatit C med hjälp av den nya medicinen. Det säger Bettina Kashefi på Sveriges kommuner och landsting:
- Ja, det har skett ett forskningsgenombrott och jag tror att under året, så har man lanserat fyra nya läkemedel mot hepatit C, som gör att man kan bli helt botad från hepatit Coch det är ju något fantastiskt som har upptäckts.

Ett farligt virus
Hepatit C är ett virus. Viruset kan skada levern i kroppen. Den som blir smittad kan bli mycket sjuk och risken finns att personen dör. Därför är det en väldigt god nyhet att det nu har kommit ny medicin som faktiskt kan bota hepatit C. Fast den nya medicinen kostar väldigt mycket pengar. Tabletter för en enda person under ett år skulle kosta 600 000 kronor.

Väldigt dyrt
Det finns 40 000 personer i Sverige som är smittade med hepatit C. Om alla dom skulle få medicinen skulle det kosta 24 miljarder kronor. Därför har en myndighet bestämt att det bara är de allra sjukaste som kommer att få medicinen.

Kan smittas via sprutor
Många av de som smittas är knarkare som får hepatit C-viruset när de använder samma sprutor som andra knarkare. Per Björkman är läkare vid Skånes universitetssjukhus och kan mycket om hepatit C. Han säger att det är många som har glömt bort vilket allvarligt problem hepatit C är. Det kan bero på att så många av dom med hepatit C är just knarkare:
- Hepatit C är vanligt till exempel bland narkomaner, det är den vanligaste smittvägen i Sverige. Och det är en grupp i samhället som inte gör sig så mycket hörd, som är en ganska svag grupp. säger läkaren Per Björkman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".