De står på en scen och sjunger.
1 av 3
Från vänster till höger ser du Maysa Daw, Tamer Nafar, Mahmoud Jreri och Suhail Nafar. Foto: Salam Abu-Iseifan på Sveriges Radio.
Salam håller i en mikrofon.
2 av 3
Det var Klartexts reporter Salam Abu-Iseifan som intervjuade medlemmarna i DAM. Foto: Sveriges Radio.
Hon har bara armar och klänningen är urringad.
3 av 3
Haifa Wahbe är sångerska från det Israels grannland Libanon. Hon sjunger på arabiska. Foto: AP/TT.

Palestinska hiphopare besökte Stockholm

"DAM betyder evighet på arabiska", säger hiphoparen Tamer Nafar.
3:09 min

DAM är en välkänd hiphop-grupp från landet Israel i Mellanöstern. Medlemmarna i gruppen tillhör det palestinska folket. Ibland sjunger DAM på sitt eget språk arabiska och ibland på hebreiska, som talas av judarna i Israel.

Klicka om du vill läsa mer!

--DAM betyder "blod" på hebreiska och på palestiniernas arabiska språk betyder DAM "det som varar för evigt", säger Tamer Nafar.

Det var Tamer Nafar som startade DAM för 15 år sedan tillsammans med sin bror Suheil och deras kompis Mahmoud Jreri. DAM är den första palestinska hiphop-gruppen och de var bland de första att rappa på arabiska.

Politiska texter
De flesta som bor i Israel är judar, men det finns också många palestinier där. De palestinier som är medborgare i landet Israel brukar också kallas israeliska araber.

Hiphopgruppen DAM rappar ofta om hur det är att vara palestinier och leva i Israel. Många judiska israeler litar inte på palestinierna och misstänker att de är terrorister. En av DAM:s mest kända låtar handlar om det:
– Vem är terrorist? Är jag terrorist? Hur kan jag vara det i mitt eget land? rappar de i den låten.

Kvinnors rättigheter
DAM:s texter handlar också om många andra problem i samhället, till exempel om kvinnornas rättigheter. Tamer Nafar tycker att de flesta av problemen beror på gammaldags tradtioner.

Ett exempel är sångerskan Haifa Wahbe från det arabiska grannlandet Libanon. En av de saker som araber oftast söker efter på Internet är Haifa Wahbes namn. Hon klär sig i sexiga kläder och många vill se bilder på henne. Samtidigt säger många araber att det är fel att klä sig så där sexigt.

--Vi är ett motsägelsefullt folk, säger Tamer.

Palestinierna kämpar fortfarande med saker som man redan har klarat av i Europa och USA, menar Tamer Nafar. Han är alltså kritisk mot det som han tycker är för gammaldags i den palestinska kulturen. Han tycker till exempel att den äldsta sonen brukar få bestämma för mycket i palestinska familjer.

En ensam kvinna bland män
DAM har sedan två år tillbaka en ny medlem, en tjej som heter Maysa Daw.

En del palestinier tycker att det är fel när en ensam kvinna uppträder tillsammans med män. Men Maysa Daws palestinska familj hemma i Israel tycker att det är okej. Däremot har hon fått kritik från andra palestinier som bor på Västbanken, utanför Israel.
– Flera av mina konserter har stoppats på Västbanken, säger Maysa Daw.

Men här om dagen besökte hon alltså Sverige tillsammans med de andra i hiphopgruppen DAM och de hade en konsert i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".