Massor av värmeljus brinner.
Många har tänt ljus till minne av dem som dödades av tsunamin. Foto: TT

Sorgen är stor efter lilla Anna

"Vi påmindes hela tiden om Anna", säger pappan Sten Kjellander
3:01 min

En av dem som dog i tsunamin var 4-åriga Anna från Sverige. Hennes pappa Sten Kjellander berättar att sorgen var värst det första året.

Klicka om du vill läsa mer!

– Hela tiden så slogs jag och min familj utav saknaden. När vi sitter vid köksbordet och Annas stol var tom. När vi reser i bilen och ingen sitter där Anna satt. När vi samtalar fick vi inte höra Annas röst och hennes idéer. Det var ett år som var en ständig uppförsbacke. Det är svårt. Vi är ledsna och förtvivlade. För tomheten är så stor efter ett barn som var så älskat, säger Sten Kjellander.

Sten Kjellander och hans familj hade precis som många andra åkt till Thailand över jul för att sola och bada. På förmiddagen den 26 december stod de på stranden. De såg en våg ute på havet som först såg helt ofarlig ut, men som visade sig vara en tsunamivåg:
– Långt ute till havs får vi se en vattenkant. En skummande vi kant som såg helt ofarlig ut. Men skulle visa sig på bara 10 sekunder ha kommit så nära land att vi förstod att vi var tvungna att fly ifrån stranden där vi stod och kollade ut i paradiset.

Vågen var mer än 10 meter hög.

Sten minns inte vad som hände
Sten Kjellander, hans fru och deras två barn, tappade bort varandra när tsunamivågen slog upp på land och drog med sig människor ut till havs. 

Sten kan inte komma ihåg något av händelsen. Han minns bara att han vaknade upp mitt ute i havet  och då visste han inte vart hans familj var.
– Det enda som finns i mina tankar då är att återvända in till land för att leta reda på, framför allt min dotter som jag hade i famnen när vågen tog oss, men också mina andra två familjemedlemmar, säger Sten Kjellander.

Hans fru Annelie och deras 7-åriga son Martin överlevde. Men 4-åriga dottern Anna dog alltså bland vågorna.

Julen är extra jobbig
Sten berättar att dotterns död är extra jobbigt nu när det är jul,  eftersom han och familjen tänker mycket på hur Anna var som person då. 
– Då är det lite tyngre att vara en förälder som har förlorat sitt barn. Då är det lättare att man återgår till bilderna av Anna. Det man kommer ihåg av hennes personlighet, hennes språk och sätt att vara. Då känner jag saknaden större och då bil jag nedsatt och fylls utav tankarna, tänk om hon hade fått vara kvar. Tänk om hon hade varit här med oss nu 14 år gammal, säger Sten Kjellander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".