Moske
1 av 3
Tidigare krossade någon fönsterrutorna på moskén. Nu har någon också troligen tänt eld. Foto: Leif Hagblom/Sveriges Radio.
Ett band av plast går tvärs över dörren.
2 av 3
Moskén ligger i den här källaren i utkanten av Eslöv i Skåne. Polisen har satt upp band för att ingen får gå in där efter branden. Foto: Samir Muric/Sveriges Radio.
Väggarna är svarta och rök kommer ut från fönstren.
3 av 3
Moskén i Eskilstuna såg ut så här efter branden på juldagen. Foto: TT.

En moské brann i Eslöv

"Många muslimer känner sig hotade", säger imamen Samir Muric.
0:25 min

I natt började det att brinna i en moské i Eslöv i Skåne. Ingen människa skadades. Polisen tror att det var någon som hatar muslimer som tände eld på moskén.

Klicka om du vill läsa mer!

Den som är ledare för den här moskén i Eslöv är Samir Muric. Han säger att många muslimer känner sig hotade:
– Folk är arga och förbannade. De uttrycker sin oro över muslimernas situation.
– Det är de tankarna som finns hos er? Att man är hotad helt enkelt? frågar reportern Susanne Fatah.
– Naturligtvis. Nu har man attackerat två moskéer på en vecka. Eller tre moskéer till och med. Även en annan lokal blev vandaliserad i Eskilstuna. Ska man behöva be hemma istället för att gå till sin församlingslokal? undrar Samir Muric.

Moskén ligger i en källare i utkanten av Eslöv. Flera gånger under hösten har någon försökt att förstöra moskén. Rutor har krossats och någon har sprejat färg på väggen.

Branden i Eskilstuna
På juldagen brann en annan moské. Den gången var det någon som tände eld i en moské i Eskilstuna i Sörmland. Då fanns 70 personer där för att be till Gud. 5 av dem skadades i branden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".