Väggarna är av vit marmor och taket är av glas.
1 av 2
Så här ser det ut inne i Greklands riksdag. Foto: AP/TT.
Han är skallig och har glasögon.
2 av 2
Stavros Dimas är med i partiet Ny Demokrati. Partiet liknar ungefär Moderaterna här i Sverige. Foto: AP/ TT.

Det blir ett nytt val i Grekland

Politikerna i Grekland har svårt att komma överens. Därför ska det bli ett nytt val där tidigare än planerat.

Klicka om du vill läsa mer!

Politikerna i den grekiska riksdagen skulle välja en ny president. Det fanns bara en person att rösta på, nämligen Stavros Dimas från partiet Ny Demokrati.

För att bli vald till president behövde han få ja från minst 180 av de 300 politiker som är med i riksdagen. Ändå var det många som valde att inte rösta på honom. Därför kunde han inte väljas till president.

Det här var tredje gången som riksdagen misslyckades med att välja en ny president. Det betyder att ett nytt extra val måste hållas. Troligen blir det den 25 januari. Då ska det grekiska folket få välja nya politiker till riksdagen.

Osäker framtid
Grekland har väldigt dålig ekonomi och stora skulder. Men det har blivit lite bättre. Nu är många rädda för att det ska bli politisk oro och sämre ekonomi igen i landet.

De partier som vill styra landet har väldigt olika idéer om hur det grekiska folket ska få det bättre ekonomiskt.

De som har makten nu vill spara och betala av på landets skulder. Men deras motståndare i partiet Syriza tänker tvärtom. De menar att besparingarna har varit för tuffa. Syriza hoppas att de EU-länder som har lånat ut pengar ska gå med på att Grekland inte betalar hela sin skuld utan bara en liten del.

Det som händer i Grekland kan också påverka ekonomin i andra EU-länder.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".