Bilden är svartvit. Dag Hammarskjöld står bredvid en gammal tavla.
1 av 2
Dag Hammarskjöld föddes 1905 och dog 1961. Foto: Pressens Bild/TT.
Planet är helt förstört.
2 av 2
Så här såg flygplanet ut efter kraschen. Foto: UPI/TT.

Dag Hammarskjölds död ska utredas igen

Svensken Dag Hammarskjöld var chef för Förenta nationerna, FN. År 1961 störtade hans flygplan i det afrikanska landet Zambia. Nu ska en grupp experter undersöka vad som egentligen hände. Kanske blev Hammarskjöld mördad.

Klicka om du vill läsa mer!

Dag Hammarskjöld försökte att få ett slut på kriget i landet Kongo. Därför skulle han ha ett möte med en av de politiska ledarna. Det mötet skulle vara i grannlandet Zambia, som på den tiden hette Nordrodhesia.

Men Dag Hammarskjölds flygplan kom inte fram. Det kraschade i skogen strax före flygplatsen. Då dödades alla de 15 personer som var med på planet.

Flera undersökningar
Dag Hammarskjölds död har undersökts redan tidigare. Personal från FN gjorde en undersökning direkt efter kraschen. De kunde inte hitta någon förklaring till vad som hänt.

År 1990 gjordes en svensk undersökning. De kom fram till att piloten troligen körde fel och missade landningsbanan.

Det kan ha varit mord
En del tror att kraschen inte var någon olycka. Kanske var det någon som sköt ner planet eller på annat sätt såg till att planet skulle störta.

Nu har en grupp experter funderat på om kraschen borde undersökas ännu en gång. Gruppen kom fram till att det finns nya bevis som inte har varit kända vid tidigare utredningar. Därför tycker de att Dag Hammarskjölds död ska undersökas en gång till.

De länder som är med i FN har nu sagt ja till att börja den här nya utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".