Väggarna är svarta och rök kommer ut från fönstren.
Moskén i Eskilstuna såg ut så här efter branden på juldagen. Foto: TT.

Religiösa lokaler ska få bättre skydd

Åke Göransson berättar hur de statliga pengarna får användas
1:46 min

De senaste dagarna har det brunnit i två svenska moskéer, både i Eslöv och Eskilstuna. Polisen tror att det kanske är personer som hatar muslimer som har tänt eld. Nästa år blir det möjligt för religiösa föreningar att få statliga pengar för att förbättra säkerheten vid sina mötesplatser.

Klicka om du vill läsa mer!

Det är "Nämnden för statligt stöd till trossamfund" som ska dela ut pengarna. Deras chef Åke Göransson berättar vad pengarna kan användas till:
– Det kommer ju inte att vara pengar till att anställa personer, vakter och så. Pengarna ska gå till att köpa säkerhetsglas eller säkerhetsdörrar, larm eller att man kan blockera så att bilar inte kan åka fram till entré eller liknande saker.

Hoten har blivit fler
Anledningen till att regeringen har beslutat om det här nya bidraget är att hoten har ökat mot vissa religiösa grupper i Sverige. Särskilt muslimer har blivit hotade, men också judar.

Hoten kan vara att deras lokaler förstörs, men det kan också vara våld mot personer som verkar vara troende muslimer eller judar, säger Åke Göransson:
– Vi kan väl bara konstatera att under de senaste åren och särskilt under det senaste året har fler och fler hatbrott ägt rum, både mot lokaler men också mot enskilda personer som man kan identifiera som religiösa, det kan vara att man har huvudduk, eller annat.

Bara vissa får hjälp
Nu ska staten alltså dela ut pengar för att förbättra säkerheten kring vissa religiösa lokaler. Det handlar om sammanlagt 3 miljoner kronor.

Men det är inte alla religiösa församlingar som kan få den här hjälpen. Det krävs att man tillhör någon av de föreningar eller organisationer som regeringen särskilt har pekat ut. De båda moskéerna som nyligen brann, i Eskilstuna och Eslöv, är inte medlemmar i någon av de godkända organisationerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".