Båtflyktingar räddade i Medelhavet. Foto: AP/TT.
1 av 2
Flyktingar som försökt ta sig över Medelhavet i dåliga båtar räddade av italienska myndigheter. Foto: AP/TT.
Italienska kustbevakningen har bordat den drivande flyktingbåten. Bilden är från ett annat tillfälle.
2 av 2
Italienska kustbevakningen har gått ombord på den drivande flyktingbåten. Bilden är från ett annat tillfälle.

Det har blivit vanligare att de som smugglar flyktingar i båtar lämnar båtarna

Hör vår reporter Agneta Iderot berätta om båtflyktingarna i Medelhavet
1:36 min

Den är veckan har två båtar med flyktingar hittats i Medelhavet utanför landet Italien. De här båtarna har inte haft några personer som har styrt dem. De som styrde båtarna har tagit sig därifrån och lämnat kvar flyktingarna utan hjälp. En av båtarna upptäcktes nu inatt och där fanns 450 flyktingar.

Klicka på texten för att läsa mer

Det är många människor som till exempel flyr från kriget i Syrien, som försöker att ta sig till Europa via båtar på Medelhavet. Men det är en farlig väg. Ofta är båtarna i dåligt skick och lastas med alldeles för många människor, av smugglare som vill tjäna pengar på flyktingarna. Den här veckan har två sådana här båtar, där det inte finns någon som styr båten, hittats i Medelhavet.

Båten drev ute på havet
Inatt hittades en full-lastad båt med 450 flyktingar. Besättningen som styrde hade tagit sig därifrån och lämnat kvar flyktingarna utan hjälp mitt ute på havet. Alla har nu räddats med hjälp av en bogserbåt och helikoptrar.

Kunde ha kraschat
I tisdags hittades en annan båt med nästan tusen flyktingar. Den båten vara nära att krascha rakt mot land, eftersom ingen styrde den. Men den klarade sig tack vare att andra sjömän kunde släppas ner på båten med hjälp av helikoptrar. De sjömännen lyckades styra bort fartyget i tid.

Väldigt många har räddats
Det har blivit vanligare att de som smugglar flyktingar själva lämnar båtarna mitt ute på havet och låter flyktingarna driva omkring där utan möjlighet att själva kunna ta sig iland. Det säger personer på Italiens Kustbevakning, som är den myndighet som åker ut och räddar båtflyktingar. Förra året räddades fler än 170 000 flyktingar från båtar i Medelhavet, säger italienska myndigheter idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".