Flera hundra vid manifestationen vid moskén i Uppsala. Foto: Sanna Karlsson/Sveriges Radio
1 av 5
Flera hundra kom till Uppsalas moské idag. Foto: Sanna Karlsson/Sveriges Radio
Det var på nyårsnatten som moskén attackerades.
2 av 5
Uppsala moské. Foto: Sanna Karlsson
Många hjärtan sattes upp på moskéns entrédörrar. Foto: Sanna Karlsson/Sveriges Radio
3 av 5
Många satte upp lappar med hjärtan som en protest mot moskéattacken. Foto: Sanna Karlsson/Sveriges Radio
Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning. Foto: Erik Mårtensson/TT
4 av 5
Polischefen Mats Löfving lovar att polisen ska bli bättre på att undersöka harbrott mot till exempel religiösa byggnader. Foto: Erik Mårtensson/TT
Moskén i Uppsala. Foto: Pontus Lundahl/TT
5 av 5
Moskén i Uppsala. Foto: Pontus Lundahl/TT

Många protesterar mot att moskéer har attackerats

"Det är jättehemskt med moskéattackerna", säger Zeinab Khamis i Uppsala
2:09 min

Det har brunnit i tre moskéer den senaste veckan. I Eskilstuna, Eslöv och Uppsala. Nu lovar polisen att bli bättre på att skydda moskéer och andra religiösa byggnader, och ta fast dom som begår såna här hatbrott. Samtidigt samlades väldigt många människor runt om i landet idag för att protestera mot moskéattackerna.

Klicka på texten för att läsa mer

Zeinab Khamis var med på ett möte utanför moskén i Uppsala idag på förmiddagen:
- Jag tycker det är jättehemskt att man ska behöva komma hit en morgon och ens göra det här. Det ska inte behövas i ett land som Sverige där vi har religionsfrihet. Så jag tycker det är jättehemskt, sa Zeinab Khamis som var en av dem som var med i manifestationen utanför moskén i Uppsala i morse.

Flera allvarliga attacker
Zeinab Khamis är inte ensam om att tycka att det är hemskt att muslimernas böneplatser attackerats på det här viset. Men den senaste veckan har flera moskéer och andra muslimska byggnader alltså attackerats med brandbomber eld och stenar. Under dagen har det varit demonstrationer mot det här på flera platser i Sverige. "Rör inte vår moske" kallas de här mötena som arrangerats av Islamiska förbundet.

Polisen ska göra mer
Nu lovar polisen att göra mer för att skydda moskeér och andra religiösa byggnader. Det säger Mats Löfving som är polischef:
- På väldigt kort sikt här och nu har vi gått ut till landets polis och uppmanat till särskild tillsyn av den här typen av byggnader. Det betyder att hela landets polis, alla poliser som är ute och arbetar, sju dagar dygnet runt, har en särskild vaksamhet över den här typen av byggnader i just deras distrikt, säger polischefen Mats Löfving.

Mer samarbete
Polisen kommer också att ha mycket mer kontakt med de olika muslimska församlingarna om vad som händer. För det är inte bara bränder, det är också sönderslagna fönster, nerklottrade väggar med rasisistika ord och hot mot muslimernas lokaler. Det är inte alltid som polisen får veta om sådana saker.  Dessutom ska olika poliser i landet samarbeta mer för att ta fast personer som gör sådana här så kallade hatbrott. Och att poliserna nu ska undersöka de här brotten bättre, det tycker många muslimer känns bra, säger Muhammed Amin i Islamiska förbundet:
- Vi tycker att det är jättebra att polisen har tagit tag i det och vi börjar känna av det. Det finns församlingar som har hört av sig i olika städer i Sverige som sagt att polisen har varit förbi. Och det tycker vi är jättepositivt, säger Muhammed Amin i Islamiska förbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".