Ett flygplan flyger genom brandröken över Adelaide Hills i Australien, där en skogsbrand rasar. Foto: David Mariuz/TT.

Det brinner i ett stort område med skog i Australien

"Branden dånar fram" berättar Clayton Penley som bor i Australien
1:30 min

Det har gått flera dagar sedan branden började i södra Australien. Men ännu har de inte lyckats släcka den, trots att fler än 500 brandmän kämpar med att försöka släcka elden.

Klicka på texten för att läsa mer

Jättestora flygplan sprutar vatten över skogen men det fortsätter ändå att brinna. 30 personer har skadats och minst 25 byggnader har brunnit ner eller skadats svårt.

Kan bli värre
Idag har brandmännen lyckats hejda branden från att sprida sig närmare den stora staden Adelaide. Men de är rädda för att det ska bli värre i morgon. Då kan det bli 40 grader varmt i luften och vindarna ska blir hårdare. Då är risken stor att branden sprider sig.

Har sommar nu
Australien ligger på andra sidan jordklotet och har sommar när vi har vinter. Det är både varmt och torrt där nu. Det är vanligt att skogar brinner ner i Australien. Men det här ser ut att bli den största branden i området på 30 år, säger en brandman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".