Dzhokhar Tsarnajev bredvid bombplatsen i Boston där mängder med människor skadades
1 av 2
Dzhokhar Tsarnajev bredvid bombplatsen i Boston där mängder med människor skadades. Foto: TT
Teckning av Dzjochar Tsarnajev i domstolen.
2 av 2
Teckning av Dzjochar Tsarnajev i domstolen. Foto: TT

Nu börjar en rättegång om bomberna på Boston Marathon

Hör vår reporter berätta om bomberna mot tävlingen Boston Marathon
1:53 min

Idag börjar en rättegång mot en ung man i staden Boston i USA. Mannen är misstänkt för att dödat flera människor under den stora löpartävlingen Boston Maraton för snart två år sen.

Klicka på texten för att läsa mer

Boston Maraton är en stor löpartävling som har funnits i mer än 100 år. Många tusen människor brukar vara med och springa.

Många drabbades
Den 15 april år 2013 sprängdes två kraftiga bomber under Boston Maraton. Bomberna exploderade precis vid tävlingens mål, där många människor hade samlats för att heja på dom som sprang. Tre personer dog och fler än 260 skadades i explosionerna.

Polisen misstänkte två bröder för att ha sprängt bomberna. Efter några dagar hittade de männen. Den äldre brodern dödades när han försökte fly från poliserna. Men den yngre brodern togs fast och det är mot honom det blir rättegång nu. Han är 21 år gammal och heter Dzjochar Tsarnaev.

Byggde bomber
Polisen tror att bröderna Tsarnaev själva hade byggt bomberna med hjälp av spikar och krut och sedan sprängt dem på Boston Maraton. Dzjochar Tsarnaev riskerar att dömas till döden för att ha varit med och sprängt bomberna. Men själv säger han och den lagexpert som hjälper honom att det var Tsarnaevs storebror som planerade och styrde allt.

Kände till den ena brodern
Samtidigt kan det här fallet leda till kritik mot amerikanska myndigheter. För de hade blivit tipsade om den äldsta brodern före bombdådet utan att göra något. Det säger Stefan Åsberg som är journalist på Sveriges Television:
- Rysk underrättelsetjänst hade varnat amerikansk underrättelsetjänst för att den äldre av de här bröderna hade varit i kontakt med terrorgrupper i Tjetjenien. Man hade förhör med honom men ingenting gjordes och han ansågs inte vara någon fara. Alltså kommer kritik att riktas mot amerikansk underrättelsetjänst eftersom man inte ingrep mot de här bröderna trots att man hade information, tror SVT-journalisten Stefan Åsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".