Metallföremål i havet där Air Asia-planet misstänks ha störtat. Foto: TT.
1 av 4
En metalldel som misstänks komma från det störtade Air Asia-planet. Foto: TT.
En av de första bilderna från det kraschade planet. Foto: AP.
2 av 4
En av de första bilderna från det kraschade planet. Foto: AP.

Nu kan vi få veta vad som hänt det försvunna planet

För 11 dagar sedan försvann ett flygplan från Asien. Det fanns 162 människor ombord. Ingen visste vad som hade hänt med planet. Men nu har en viktig del av planet hittats som kan ge svar på vad som har hänt.

Klicka på texten för att läsa mer

Flygplanet kom från flygbolaget Air Asia och var på väg från landet Indonesien till det lilla landet Singapore när det plötsligt försvann. Efter några dagar hittades delar från flygplanet och flera döda människor i havet.

Kan ha varit oväder
Det har varit svårt att förstå varför planet störtade. En del tror att flygplanet kan ha kört in i ett oväder med hagel och att det var därför det kraschade. Men ingen vet säkert. Fast nu kanske det går att ta reda på vad som har hänt. För nu har flygplanets bakersta del, stjärtpartiet, hittats i havet. Det är där som flygplanets så kallade svarta låda sitter.

Svarta lådan kan ge svar
Den svarta lådan spelar in hur flygplanet har kört och vad piloterna har gjort. Troligen går det att ta reda på varför flygplanet störtade genom att undersöka den svarta lådan.

Alla de 162 människorna ombord dog troligen i kraschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".