En svensk sjuksköterska undersöks igen för ebola

En första undersökning visade att kvinnan inte var smittad av ebola. Men nu verkar det ändå som om hon kanske har fått ebola. Därför har hon lagts in på sjukhus för att undersökas igen.

Klicka om du vill läsa mer!

Ebola är en farlig sjukdom och risken att dö är stor. Under det senaste året har sjukdomen spridit sig i flera länder i Afrika, särskilt i länderna Guinea, Sierra Leone och Liberia. Över 8000 personer har dött.

Den svenska kvinna som nu kanske är smittad jobbar i vanliga fall som sjuksköterska i Skåne. Men hon åkte ner till Sierra Leone för att ta hand om dem som har smittats av ebola där och försöka stoppa spridningen.

Skyddskläderna fungerade inte
För att skydda sig har sjukvårdspersonalen speciella skyddskläder på sig och de tvättar kläderna med klor. Men klor läckte in i kvinnans kläder. Då fanns en risk att också något annat som till exempel blod skulle ha kunnat komma innanför kläderna. Den som får smittat blod på sig riskerar att själv få ebola,

I söndags flög kvinnan hem till Sverige. Hon undersöktes på ett sjukhus i Malmö. De tester som personalen gjorde kunde inte upptäcka ebola-viris i kvinnans kropp. Därför skickades hon hem.

Men det kan dröja upp till 3 veckor innan det märks om en person har fått sjukdomen. Därför skulle hon hålla kontakt med vården. Kvinnan har nu sagt att hon känner sig sjuk på något sätt.

Undersöks igen
Kvinnan åkte tillbaka till sjukhuset i Malmö och sedan skickades hon vidare till ett sjukhus i Linköping i Östergötland. Men det är fortfarande osäkert om kvinnan verkligen är smittad av ebola eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".