En bår rullas in i en ambulansbil.
1 av 4
En skadad person får åka ambulanas efter attacken. Foto: AFP/TT.
Alla är män.
2 av 4
Det här är 4 kända tecknare som dödades på tidningen. Från vänster till höger ser du Georges Wolinski, Jean Cabut, tidningens chef Stephane Charbonnier och tecknaren Tignous. Foto: TT.
Man ser namnet på tidningen men inte vilken bild som är på framsidan.
3 av 4
En man håller upp tidningen Charlie Hebdo. Foto: TT.
Den svarta bilen har stannat och möännen har klivit ur för att skjuta.
4 av 4
Männen flydde i en mörk bil. Här stannar de och skjuter mot en polisbil. Foto: AFP/TT.

Flera personer dödades på tidningen Charlie Hebdo i Frankrike

"Männen hade svarta kläder och vapen", säger Alice Petrén
2:20 min

Charlie Hebdo har sitt kontor i Frankrikes huvudstad Paris. Det är en tidning som skämtar och skojar. Bland annat har de skämtat om islams profet Muhammed. Idag tog sig män med vapen in på tidningens kontor. De sköt ihjäl minst 12 personer.

Klicka om du vill läsa mer!

Vår reporter Alice Petrén är i Paris. Hon berättar vad som har hänt:
– Det var svartklädda och maskerade män. De tog sig in på redaktionen och sköt med automatvapen.

Troligen var det 3 män. De hade alltså sådana vapen som militärer brukar ha. Det var automatvapen som kan skjuta iväg många skott direkt efter varandra.

Männen tog det lugnt
Efter att männen skjutit inne på tidningens kontor gick de därifrån. 
Det verkar som att männen tog det ganska lugnt, berättar Alice Petrén:
– Jag såg en video från det att männen hade gått ut igen. Då går de ganska lugnt mot en bil nere på gatan och hoppar in i den.

Först verkade alltså männens flykt gå ganska lugnt till. Männen körde iväg i en mörk bil. Men senare körde männen på flera personer som gick längs med gatan.

Männen stannade också och sköt mot poliser. När en polis föll ner på gatan går en av de maskerade männen fram till polisen och skjuter honom i huvudet.

Kanske var det muslimska terrorister
Vi vet inte säkert vilka som attackerade tidningen. Men många gissar att det var muslimska terrorister och de skrek saker om sin religion, berättar Alice Petrén:
– På de videofilmer som har lagts upp på Internet finns det personer som ropar "Allahu Akbar" och "Vi har hämnats på er för profeten Muhammed".

Charlie Hebdo-tidningen har varit hotad under lång tid, särskilt från vissa muslimska grupper. År 2011 var det någon som kastade in en bomb mot deras kontor, men ingen människa skadades den gången.

Tidningen skämtar om religion
Journalisterna på Charlie Hebdo skojar ofta om politik och religion. Och ofta visar de skämtsamma bilder i tidningen.

Journalisterna på Charlie Hebdo har varit kritiska mot flera olika religioner och de har skämtat med både kristendomen och judendomen. Men de skämt som har retat upp flest har handlat om just islam.

Trots att många nu misstänker muslimska terrorister för attacken i Paris idag är det ändå för tidigt att veta säkert exakt vilka som är skyldiga.

– Det här är det allvarligaste attentatet Frankrike har varit med om, säger Alice Petrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".