Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Nyheter på ett lite lugnare sätt och med enkla ord. Vardagar 18.55-19:00 i P4 + 20:55-21:00 i P1.

Psykiskt sjuka kan få sämre vård när läkarna ständigt byts ut

Publicerat onsdag 7 januari 2015 kl 13.20
"Det är jobbigt att förklara allt för nya läkare hela tiden" säger Rebecca
(2:13 min)
Läkare med läkarrock och stetoskop
1 av 2
Många av läkarna inom psykvården hyrs in för att jobba tillfälligt. Foto: Bertil Ericson/TT
Rebecca Anserud. Foto: Susanna Einerstam/Sveriges Radio.
2 av 2
Rebecca Anserud har fått träffa 60 olika läkare. Foto: Susanna Einerstam/Sveriges Radio.

Många läkare som jobbar med att hjälpa personer som mår psykiskt dåligt är inhyrda för att jobba där tillfälligt. Det gör att patienterna träffar väldigt många olika läkare. Det kan vara dåligt för patienterna att hela tiden få nya läkare. Det säger organisationen Sveriges kommuner och Landsting, SKL, som nu vill att det istället ska bli fler fast anställda inom psykvården.

Klicka på texten för att läsa mer

En av de patienter som har drabbats av att läkarna byts ut är Rebecca Anserud. Hon har en psykisk sjukdom och behöver ofta få träffa läkare för att få rätt medicin. Hon tycker att det är dåligt att hela tiden behöva träffa nya läkare:
- Att sitta och förklara för nya läkare om och om igen: Det här är min historia, jag insjuknade då, jag har de här typen av skoven...och när man inte mår bra är det väldigt jobbigt att man hela tiden måste upprepa sig, säger Rebecca Anserud.

Måste få rätt medicin
Rebecca Anserud har bipolär sjukdom. Det är en sjukdom som gör att hon ibland är hyperaktiv och gör väldigt många olika saker på en gång, och ibland blir hon istället djupt deprimerad och ledsen, och då är det svårt för henne att göra någonting alls. Rebecca måste äta medicin för att må bra och det är viktigt att det blir rätt medicin.

60 olika läkare
Men det är krångligt när nya läkare hyrs in och ständigt byts ut. Sedan Rebecca blev sjuk har hon haft omkring 60 olika läkare och varje gång måste hon berätta hela sin historia för dem, trots att det är svårt när hon mår så dåligt:
-Och att komma till en ny psykiatriker eller läkare. Dom här läkarmötena blir liksom hela tiden att sitta och förklara och hela tiden vara orolig, kommer jag att få ut medicinrecepten, säger Rebecca Anserud.

Kan få sämre vård
Personer som är psykiskt sjuka behöver ha ett bra samarbete under lång tid med sin läkare för att känna sig trygga och för att läkaren ska kunna ge dem rätt hjälp och medicin. Men när fler och fler läkare är inhyrda och bara jobbar med en patient en kort tid riskerar patienterna att inte den vård de behöver. Det menar Ing-Marie Wieselgren som jobbar med psykiatrifrågor på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.
-Jag får signaler från ganska många ställen i Sverige att man har bekymmer med läkarbemanningen och att man i högre utsträckning än man skulle vilja måste anlita bemanningsföretag, säger Ing-Marie Wieselgren.

Behöver förändras
Många av de vårdställen som ger psykiatrisk vård har svårt att få personal och därför blir det ofta tillfälliga hyrläkare istället. Ing-Marie Wieselgren på SKL tycker vårdgivare i hela Sverige måste bli bättre på att istället skaffa fast personal, så att patienterna får träffa samma läkare varje gång:
- Jag tror att man måste göra ett gemensamt beslut och verkligen hålla sig till det, säger sa Ing-Marie Wieselgren som är nationell samordnare för psykiatrin på SKL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".