Ungdomar i ett bandylag.
1 av 2
Ungdomar i ett bandylag. Foto: Samira Othman/P4Halland
Ungdomar i ett bandylag.
2 av 2
Tränaren pratar med bandylaget. Foto: Samira Othman/P4Halland

Många ungdomar lämnar idrottsföreningar

" Man måste orka mer och prestera bättre", säger Mathias som slutade idrotta
1:52 min

Många ungdomar i Sverige slutar att vara med i idrottsföreningar. En förklaring till det kan vara att de unga känner sig pressade att vara duktiga och vinna olika tävlingar.

Klicka på texten för att läsa mer

En av de ungdomar som har slutat med idrott är Mathias Muskovic. Han tycker inte att han klarade av kraven som fanns i hans idrottsförening:
- Man måste vara mer motiverad och kanske orka mer än vad jag gör, prestera bättre, säger Mathias Muskovic.

Många slutar
Journalister på Sveriges Radio har undersökt hur många ungdomar som är med i en idrottsförening och hur ofta de unga är med på träningar och matcher. Siffror från Riksidrottsförbundet visar att det har blivit färre ungdomar som var med på idrottsföreningarnas träningar och mathcher om man jämför från år 2004 fram till 2013. Det är en minskning med ungefär 10 procent.

Måste vara duktiga
En del av de unga kanske ändå idrottar fast utan att vara med i någon förening. Det kan finnas flera förklaringar till minskningen. Vissa tycker att det är dyrt att hålla på med idrott. En del unga börjar med idrott tidigt och när de har blivit tonåringar har de hunnit trötta. Många av de som Sveriges Radio har pratat med säger också att de unga slutar för att de känner sig blir pressade att vara duktiga. Det verkar vara den vanligaste förklaringen.

Viktigast att ha roligt
Siffrorna från Rikidrottsförbundet visar också att vissa föreningar som inte ställer så hårda krav har fått fler unga medlemmar. En av de ungdomar som gillar idrott är Wilma Johansson-Rosengren. Hon spelar innebandy och tycker att det är roligt, men det är inte så viktigt att vinna, säger hon:
- Nej, jag tycker inte att det är så viktigt att vinna. Det viktigaste är att ha kul på plan och att alla får bollen, säger Wilma Johansson-Rosengren till P4Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".