Bilden visar en moské med måne och stjärna på taket
1 av 2
En man bredvid en moské, en muslimsk böneplats. Många muslimer är förfärade över terrorattacken i Paris. Foto: A.M. Ahad/TT
Dalil Boubakeur, ordförande Frankrikes muslimska råd (CFCM)
2 av 2
Frankrikes president tillsammans med ordföranden för Frankrikes muslimska råd. Muslimer i både Frankrike och andra länder fördömer morden i Paris. Foto: Michel Euler/TT
Efter attacken mot tidningen Charlie Hebdo

Muslimer kritiserar attackerna

Många muslimer tycker att terrordådet i Paris var fel, säger Cecilia Uddén
2:20 min

Under skottlossningen i Paris så ska männen som sköt ha sagt att dom kom från terrorgruppen Al Qaida. De sägs också ha skrikit att skottlossningen var en hämnd på tidningen Charlie Hebdo för att de hade förolämpat religionen Islam. Men i många av de länder där människor tror på religionen Islam så är människor mycket ledsna över attacken.

Klicka på texten för att läsa mer

Cecilia Uddén är vår reporter i det muslimska landet Egypten. Hon berättar att många både där och i andra muslimska länder är emot attacken mot Charlie Hebdo:
- Ja, det har varit från de flesta håll ett massivt fördömande från organisationer och stater. Många har i mycket kraftiga ordalag fördömt dådet, och sagt till exempel att: Islam försvarar inget våld, inte ens när muslimers heliga tro förolämpas, berättar Cecilia Uddén.

Teckningar av profeten Muhammed
Den franska tidningen Charlie Hebdo skämtade ofta om olika religioner, bland annat Islam. Enligt religionen är det förbjudet att göra bilder som föreställer muslimernas heliga profet, Muhammed. Men Charlie Hebdo tecknade ändå lustiga bilder av Muhammed i sin tidning, troligen var det därför som de blev attackerade. När de två männen sköt inne på Charlie Hebdos redaktion igår ska de ha skrikit "Vi har hämnats på er för profeten Muhammed".

Fel att döda
Men de flesta muslimer tycker alltså att det var fel och att det är förfärligt att döda människor för religionens skull. Dessutom menar många att religionen är emot våld och dödande och att de som har gjort det här alltså har brutit mot reglerna i sin egen religion. De två misstänkta männen ska inte ha varit religiösa när de växte upp. Det är först senare som de verkar ha blivit intresserade av en sträng form av islam, som tycker att det är okej att strida och döda för religionen, ett slags helig kamp: jihad.

Suttit i fängelse
En av de misstänkta männen har tidigare suttit i fängelse för att ha lockat fler människor att bli jihadister och åka iväg och kriga i landet Irak i Mellanöstern. Och det finns andra jihadister som tycker att männen som sköt gjorde rätt, men de allra flesta vanliga muslimer håller inte med, säger Cecilia Uddén:
- Men det finns självklart också jihadist-sajter som hyllar dådet. Men det som har varit övervägande är ett massivt fördömande och även enskilda på twitter som skriver sånt som att: att min profet har inga ömma tår, min religion kräver ingen respekt, berättar Cecilia Udden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".