En varg ser ut ungefär som en hund.
Så här kan en varg se ut. Foto: TT.

Jakten på varg stoppas

Den här vintern skulle jägare få skjuta 44 vargar i Dalarna, Värmland och Örebro län. Men jakten har nu stoppats av en domstol.

Klicka om du vill läsa mer!

Experter tror att det nu finns ungefär 400 vargar i Sverige. Och det var tänkt att det skulle vara jakt på varg nu i vinter.

Vargjakten är en känslig fråga
En del är oroliga för att jägarna ska skjuta för många vargar. För när det blir färre vargar kanske risken ökar att de skaffar ungar med någon nära släkting. Då kan vargarnas hälsa bli sämre.

Samtidigt finns det en del som vill ha färre vargar i Sverige. Vargarna kan döda böndernas djur, till exempel får och kor. Det händer också att vargar dödar hundar.

Många är med och bestämmer
Politikerna i riksdagen har sagt ja till vargjakten. Dessutom är flera olika myndigheter med och bestämmer om vargjakten.

Först har länsstyrelserna bestämt hur många vargar som får skjutas i deras områden. Sedan måste det också godkännas av Naturvårdsverket. Experterna på Naturvårdsverket stoppade jakten i Dalarna men sa ja till vargjakt i Värmland och Örebro län. Jakten skulle ha börjat idag.

Men sent på torsdagen bestämde en domstol att jakten skulle stoppas även i Värmland och Örebro. Den domstol som stoppade vargjakten var förvaltningsrätten i Karlstad.

EU-lagarna och vargjakten
Jakten på varg måste också stämma överens med de lagar som EU-länderna har gemensamt. Enligt de lagarna måste EU-länderna skydda ovanliga djur så att de djuren kan få finnas kvar även i framtiden. En del experter menar att vargen är ett av de djur som måste skyddas enligt EU-lagarna.

Det är därför som domstolen i Karlstad är tveksam till vargjakten. Deras lagexperter vill nu fundera på hur EU-lagarna ska tolkas.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".