Männen har en kalott på huvidet och det brinner många levande ljus i synagogan.
1 av 2
I söndags var det en minnesstund i den här synagogan i Paris. Foto: AP/TT.
Männen lutar sig mot varandra och pratar tyst. De har små kalotter på huvudet.
2 av 2
Till vänster sitter Joel Mergui som är ledare för en judisk organisation i Frankrike. Bredvid honom sitter Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: AP/TT.
Under terrorattackerna i Frankrike

En muslim räddade judar i Paris

En del är oroliga för att terrordåden i Frankrikes huvudstad Paris ska leda till religiösa bråk. Samtidigt visar det sig att en muslim räddade judar i en matbutik så att de inte skulle dödas av terroristerna.

Klicka om du vill läsa mer!

Terroristerna i Paris påstod att de kämpade för den muslimska religionen. Men många muslimer tycker att det som har hänt var fruktansvärt. En del är också oroliga för att oskyldiga muslimer ska få skulden för det som terroristerna gör.

Judar och muslimer jobbade tillsammans
En del muslimska terroristgrupper har varit väldigt fientliga mot den judiska religionen. Troligen var det därför som just en judisk affär attackerades. Det var en butik som sålde kosher-mat, alltså mat som är godkänd enligt judarnas religiösa regler.

Men i den här mataffären i Paris jobbade både judar och muslimer. En av de anställda var en man från det muslimska landet Mali i Afrika. Han räddade livet på många judar genom att gömma dem i ett kallt rum med mat.

Hyllades som hjälte
På söndagen var det en minnesstund i en synagoga i Paris. En synagoga är ungefär som en kyrka i den judiska religionen.

Även Israels statsminister Benjamin Netanyahu var med, eftersom han själv är jude och eftersom de flesta i Israel är judar. Han tackade då också mannen från matbutiken:
– Jag vill tacka den maliska medborgaren, som är muslism och som hjälpte till att rädda en judisk familj, sa Benjamin Netanyahu.

Många flyttar till Israel
I Frankrike bor det ungefär en halv miljon judar och det är mer än in något annat land i Europa. Men många judar lämar landet.

Förra året flyttade 7000 franska judar till Israel. Det är dubbelt så många som året innan. En viktig förklaring är att en del judar är rädda för att bo kvar i Frankrike.

Hotet kommer framför allt från vissa muslimer, men också från en del politiska grupper. Nationella Fronten är ett parti som vill ha färre invandrare och som tycker illa om muslimer. Men många som röstar på Nationella Fronten tycker också illa om judar, visar en ny undersökning.

Även bland dem som röstar på det franska partiet Vänsterfronten finns det många som tycker illa om judar.

Begravning i Israel
De 4 judar som mördades av terroristen i matbutiken ska inte begravas i Frankrike. Istället ska deras kroppar tas till Israel och begravas där. Det har deras familjer begärt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".