Människor samlas på en plats vid en marknad i Maiduguri där en bilbomb exploderat. Foto: Jossy Ola/TT.
1 av 2
Människor samlas på en plats vid en marknad i Maiduguri där en bilbomb exploderat. Foto: Jossy Ola/TT
Hon ser ledsen ut.
2 av 2
Redan vid jul tvingade terrorister 13-åriga Zahrau Babangida att ta med sig en bomb under kläderna. Men hon vägrade att spränga bomben. Foto: AP/TT.

Barn har sprängt bomber i Nigeria

Den senaste veckorna har massor av människor dödats i landet Nigeria i Afrika. Kanske är det så många som 2000 döda. Bland annat har små barn sprängt bomber. Barnen var flickor som var ungefär 10 år gamla och de dog själva i explosionerna.

Klicka om du vill läsa mer!

Sveriges Radios reporter i Afrika heter Richard Myrenberg. Han säger att det är väldigt ovanligt med barn som spränger bomber:
– Det här står för något nytt i den här blodiga konflikten. Små barn ses inte som ett hot och kan ta sig förbi olika typer av säkerhetsspärrar.

Ja, när poliser och soldater letar efter misstänkta terrorister så tittar de förstås mest efter vuxna. Det är svårt att tänka sig att små barn ska ha bomber gömda under kläderna.

Men det är precis vad som hände i Nigeria i helgen. Flickor i 10-årsåldern har sprängt bomber, bland annat på en marknadsplats där många hade samlats för att köpa saker. Kanske har barnen blivit lurade eller tvingade, säger Richard Myrenberg:
– Man vet inte om de har blivit hjärntvättade och indoktrinerade att utföra de här dåden. Eller om det är så har de tvingats in på de här marknadsplatserna och att bomberna sedan har utlösts med fjärranordningar. Vi vet inte ännu hur det här har fungerat.

Det kan ha varit någon vuxen som lurade eller tvingade barnen att ta med sig bomberna och den som sedan såg till att bomberna sprängdes kanske kan ha stått en bit därifrån på en säker plats.
Eller så har barnen själva sprängt bomberna. Vi vet inte säkert.

Boko Haram
Det är troligen terroristgruppen Boko Haram som har planerat bombdåden. De har en mycket sträng tolkning av den muslimska religionen och vill att Nigeria ska styras med hårda religiösa lagar.

Boko Harams soldater har nyligen också anfallit staden Baga i norra Nigeria. Massor av människor har dödats, men ingen vet säkert hur många. En del säger att det är flera hundra som har dött och andra säger att det till och med kan vara uppåt 2000 döda.

Osäker information
Richard Myhrenberg berättar varför det är så svårt att få fram information om det som händer i norra Nigeria:
– Mobilnätet ligger nere sedan länge så det går inte att ringa på mobilen. Vägarna är dåliga och få. Det är riskabelt att röra sig på grund av konflikten. Man kan stöta på Boko Haram-krigare och bli dödad. Man rör sig väldigt försiktigt. Därför tar det flera dagar innan man får veta vad som egentligen har hänt.

Terroristerna tar över större områden
Tidigare har Boko Haram mest sprängt bomber och mördat och sedan åkt därifrån. Men de senaste månaderna har Boko Harams soldater istället stannat kvar för att ta över delar av Nigeria:
– De har börjat göra så här under hösten. De behärskar ett 20-tal byar, samhällen och tätorter, säger Richard Myrenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".