Det syns på hans ögon att han har gråtit mycket.
Laurent Léger lyckades överleva terroristernas attack mot tidningen Charlie Hebdo. Foto: Maria Sjöqvist på Sveriges Radio.

Tidningen Charlie Hebdo fortsätter att komma ut

"Många av mina arbetskamrater är döda", säger journalisten Laurent Léger.
2:27 min

Förra veckan kom terrorister till tidningen Charlie Hebdo i Frankrike och mördade många av journalisterna där. Trots det fortsätter arbetet på Charlie Hebdo och nu ska de trycka upp många fler tidningar än vanligt.

Klicka om du vill läsa mer!

– För första gången ska vi göra den här tidningen med bara hälften så många medarbetare som vi brukar ha, säger Laurent Léger.

När terroristerna kom till tidningen Charlie Hebdo på onsdagen förra veckan sköt de ihjälsammanlagt 12 personer. Laurent Léger lyckades överleva genom att gömma sig under ett skrivbord.

Journalisterna tröstar sig med choklad
Trots terrordådet fortsätter nu alltså arbetet med att göra tidningen. Det är en annorlunda stämning på Charlie Hebdo just nu.
– Vi skrattar, gråter och äter mycket choklad, säger Laurent Léger:

Den här tidningen Charlie Hebdo är framför allt känd för sina roliga teckningar. Bilderna ska vara skämtsamma, men samtidigt kritiska mot samhället. De brukar skoja om både religion och politik. 

Bland annat har de skämtat om den muslimska religionen. Det var därför som terroristerna attackerade tidningen. För de ville skrämma journalister så att de slutar att skoja om deras religion.

Flera miljoner tidningar
Trots terrordpdet ska de journalister som överlevde fortsätta att skoja om både islam och andra religioner. Imorgon kommer det ut ett nytt nummer av tidningen. På framsidan ska det finnas en teckning av profeten Muhammed.

Förut brukade de trycka upp ungefär 60 000 tidningar. Men den här gången ska de trycka upp 3 miljoner tidningaroch tidningen ska också översättas från franska till 16 andra språk.

För att kunna fortsätta sitt arbete har journalisterna på Charlie Hebdo fått flytta in på ett kontor som tillhör en annan känd fransk tidning. Utanför vaktar poliser.

Friheten är viktig
Laurent Léger säger att det är viktigt att alla får skriva och rita vad de vill. Han tycker också att radio, teve och tidningar borde prata mer om vilken betydelse religionen har i samhället.
– Alla tidningar, radio och teve borde prata om det här, säger Laurent Léger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".