Två kvinnor gråter.
Det var 4 judar som dödades i en matbutik i Paris. Deras kroppar har nu flugits till Israel och begravts där. Kvinnorna på bilden sörjer de döda. Foto: AP/TT.

Många judar i Frankrike känner sig hotade

"Många judar funderar på att lämna Frankrike", säger Maxim.
3:42 min

Redan tidigare har många franska judar känt sig hotade, Nu har rädslan ökat eftersom en terrorist mördade 4 judar i en mataffär förra veckan. Allt fler judar lämnar också Frankrike.

Klicka om du vill läsa mer!

– När ska jag packa min väska och åka iväg? Det är den frågan som många judar ställer sig nu, säger Maxim.

Han har en liten mössa på huvudet som många troende judiska män brukar ha. Maxim sitter och dricker läsk på en kosher-restaurang alltså en restaurang som serverar sådan mat som är tillåten enligt judendomens religiösa regler. Just i den här stadsdel i Paris bor det ovanligt många judar.
Många av butikernas skyltar är skrivna på det judiska språket hebreiska.

Politikerna lovar skydd
Efter terrordåden förra veckan lovade Frankrikes politiska ledare att skydda judarna. Trots det kunde Maxim inte se några poliser eller militärer i den här judiska stadsdelen i Paris.

Men Maxim säger att det ändå inte spelar så stor roll.
– För soldater och poliser kan inte skydda oss hela tiden, säger han.

I Frankrike bor det ungefär en halv miljon judar och det är fler än in något annat land i Europa. Men många judar lämnar landet eftersom är rädda för att bo kvar i Frankrike.

Det finns olika grupper som tycker illa om judar
Hotet mot judarna kommer framför allt från vissa muslimer, men också från andra grupper. En expert som heter Henrik Bachner har forskat om det här. Han säger att det finns en del politiska grupper i Frankrike där det är vanligt att tycka illa om judar:
– Det är dels väljare som tillhör högerextrema Nationella Fronten och också de som sympatisörer med Vänsterfronten.

På senare år har det hänt flera gånger att personer i Frankrike har blivit mördade eller misshandlade bara för att de är judar. Nu senast kom alltså en muslimsk terrorist förra veckan till en judisk matbutik och mördade 4 personer.

När någon hotar eller misshandlar någon bara på grund av personens religion eller hudfärg brukar det kallas för hatbrott. Nästan hälften av hatbrotten i Frankrike är mot judar.

Många flyttar till Israel
Många judar i Frankrike känner sig som fransmän och de flesta av judarna är födda och uppvuxna där. Även Maxim har känt sig som en fransman, men det håller på att ändras nu, säger han:
– Det är svårt att känna sig som fransman om man inte kan känna sig trygg här, säger Maxim.

Den här oron har alltså gjort att många judar lämnar Frankrike. Förra året var det 7000 franska judar som flyttade till Israel i Mellanöstern. Det är dubbelt så många som året innan.

Det finns flera anledningar till att de flyttar till just Israel. En förklaring är att de flesta som bor där är judar och många tror att de kan få bättre skydd i Israel än i Europa. En annan förklaring är att Israel är viktigt i den judiska religionen och i Bibeln står det att Gud har lovat att det judiska folket ska få bo i just Israel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".