Bakom henne står en jordglob.
Margot Wallström är regeringens utrikesminister och hennes jobb är att ha kontakt med andra länder. Hon tillhör det socialdemokratiska partiet. Foto: Janerik Henriksson på TT.

Margot Wallström är inte välkommen till Israel

Margot Wallström är utrikesminister i den svenska regeringen. Det var tänkt att hon idag skulle åka till landet Israel i Mellanöstern. Men den resan har stoppats. Kanske beror det på att den israeliska regeringen inte vill träffa henne.

Klicka om du vill läsa mer!

Idag är det ett möte i staden Tel Aviv i Israel. På mötet skulle experter prata om svensken Raoul Wallenberg som räddade livet på judar under Andra världskriget. Han räddade många tusen judar från att mördas av nazisterna.

Först var det tänkt att Margot Wallström skulle åka till mötet i Tel Aviv. Men nu blir det inte så. Den svenska regeringen säger att Margot Wallström har för mycket att göra och att hon därför inte hinner åka till Israel.

Inte välkommen till Israel
En av dem som jobbar för den israeliska regeringen Emmanuel Nachshon. Han tror att det finns en helt annan förklaring till att Margot Wallström inte åker till Israel. För den israeliska regeringen har sagt att ingen av deras politiker vill träffa Margot Wallström. Dessutom vägrar den israeliska att hjälpa henne med vakter och annat skydd.

Den Israeliska regeringen är arg för ett beslut som den svenska regeringen tog i höstas. Då bestämde Sverige att området Palestina ska räknas som ett riktigt land.

Den israeliska regeringen tycker att det var fel att erkänna Palestina. Fortfarande är det oklart var gränsen ska gå mellan Israel och Palestina. Dessutom bor det en halv miljon israeler inne på området Västbanken och det är ett område som egentligen borde tillhöra staten Palestina, tycker den svenska regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".