Babysen Maya ligger i en filt
1 av 3
Bebisen Maya ligger insvept i en filt i tältet och hennes mamma är orolig för hur hennes barn ska klara kylan. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio
En del barn har bara sandaler i snön
2 av 3
Många av barnen har inga vinterskor. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
En man står mellan två tält i flyktinglägret
3 av 3
Ralph Baydoun från biståndsorganisationen World Vision samarbetar med FN för att dela ut vinterpaket till dem som bor i lägret. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

Syrienflyktingar har det mycket svårt i vintern

Här kan du höra om flyktingar från Syrien som har det svårt i kylan
1:54 min

I Mellanöstern är det just nu vinter med både snö, kyla och regn. Och det gör det mycket svårare för alla de miljoner människor från landet Syrien, som har flytt från kriget. En del har flytt inom sitt eget land och andra till grannländerna.

Klicka på texten om du vill läsa mer!

I landet Libanon i Bekkadalen bor vuxna och små barn i dåliga tält bland snödrivorna. Mamma Ghufran är 17 år och har en dotter som är sex veckor gammal. Familjen bor i ett tält gjort av presenningar, något slags vattentäta skynken och träbitar. Mamman har lindat in flickan i en tjock filt men det är ändå kallt och fuktigt. Utanför deras tält, i Bekaadalen i Libanon, är det mycket snö och mamma Ghufran är orolig för babysen.

– Jag är mest orolig för babyn i den här kylan, säger Ghufran. Hon har sett på nyheterna att spädbarn dött i det kalla vädret som svept över regionen. Och hon säger att hon är så rädd att vakna på morgonen och hitta den lilla flickan ihjälfrusen.

Ved och olja saknas
Mitt i tältet där familjen bor står en kamin som det går att elda i, men den är kall för det saknas ved eller olja att elda med. För familjerna i flyktinglägret har inte råd att köpa allt som behövs.

Det är barnen som har det svårast i flyktinglägret. Utanför tältet kastar några småkillar snöboll utan vantar och flera av barnen är barfota i plast-sandaler.

Flera barn har dött
FN:s barnfond Unicef säger att minst 6 barn hittills har dött på grund av vinterkylan och att det kan vara ännu fler. Och flera miljoner syrier som flyr har det mycket svårt.

En hjälporganisation som jobbar ihop med FN är World Vision. De delar ut paket för vintern med till exempel handskar och varma jackor men alla får inte hjälpen.

– Familjerna flydde undan bomber, och nu kan de inte skydda sina barn från det kalla vädret, säger Ralf Baydoun som jobbar på World Vision.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".