Han sitter vid ett bord.
Den här bilden på Peter Wallenberg togs år 2006. Foto: Henrik Montgomery.

Peter Wallenberg har dött

"Peter Wallenberg höll ihop släktens företag", säger journalisten Sören Granath
1:46 min

Peter Wallenberg blev 88 år gammal. Släkten Wallenberg är rik och de är med och äger många företag i Sverige. Även Peter Wallenberg jobbade som affärsman.

Klicka om du vill läsa mer!

En som vet mycket om det här är vår reporter Sören Granath på Ekonomiekot. Han säger att Peter Wallenberg lyckades se till att släkten fortsatte att vara rik och mäktig:
– Han har fortsatt att hålla ihop dynastin Wallenberg och behållit kontrollen över de största och viktigaste bolagen, säger Sören Granath.

Wallenbergarna är med och äger bland annat: flygbolaget SAS, medicinföretaget Astra Zeneca, SE Banken och pappersbolaget Stora Enso. På senare tid har de också köpt Kunskapsskolan,
så på det sättet är de också med och äger friskolor.

Pappan var tveksam
Trots att Peter Wallenberg är född i den här rika släkten var det länge tveksamt om han skulle kunna bli en framgångsrik affärsman. Hans pappa Marcus Wallenberg litade inte på honom och ville inte ge honom något viktigt jobb inom släktens företag:
– Marcus Wallenberg hade egentligen tänkt att en annan av hans söner skulle ta över. Han tyckte inte att Peter Wallenberg var av det rätta virket. Men Peter växte in i rollen har hållit ihop dynastin, säger Sören Granath.

Trots pappans tveksamhet blev Peter Wallenberg till slut den viktigaste ledaren för Wallenbergarnas företag. Han fortsatte att arbeta även när han blev gammal. Han hade sitt sista chefsjobb så sent som fram till förra veckan.

Nu i helgen dog han.

Både beröm och kritik
Peter Wallenberg betalade ut väldigt mycket pengar till sig själv och vissa andra chefer. Bland annat godkände han att Percy Barnevik skulle få över 900 miljoner kronor i pension när han slutade sitt chefsjobb på företaget ABB. Många tyckte att det var slöseri med pengar att betala så mycket till någon som har slutat att arbeta.

Men samtidigt tycker många också att Peter Wallenberg var en duktig affärsman som gjorde att det gick bra för företagen.
– Peter Wallenberg har moderniserat och utvecklat Wallenberg-företagen, säger Sveriges socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven.
– För kungafamiljen var Peter en nära och trogen vän och lämnar oss med stor saknad, säger kung Carl Gustaf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".