Det är två stora hopptorn.
1 av 3
Det här är hoppbackarna vid Lugnets idrottsområde i Falun. Foto: Anna Lindgren på Sveriges Radio.
Sven von Holst
2 av 3
Sven von Holst är chef för det företag som ordnar Skid-VM i Falun. Foto: TT.
Lugnet i Falun
3 av 3
Det här är skidstadion vid Lugnet i Falun. Här kan publiken se längdskidåkningen. Foto: Anna Lindgren.

Falu kommun kan ha brutit mot lagen när de förberedde Skid-VM

Reporter Matilda Eriksson Rehnberg berättar om förberedelserna inför Skid-VM
2:53 min

Nästa månad börjar världsmästerskapen i skidor här i Sverige. Tävlingarna ska vara i Falun i Dalarna. Men kommunen där kan ha brutit mot lagen när de byggde om vid skidstadion.

Klicka om du vill läsa mer!

För att kunna ha de stora skidtävlingarna i Falun var det mycket som fick byggas. Bland annat har de byggt om de backar där man tävlar i backhoppning. Det har byggts nya läktare där publiken kan sitta och titta. Det har också byggts ett helt nytt hus med bland annat kontor vid idrottsområdet.

Bara själva hoppbackarna kostade över 200 miljoner kronor att bygga om.

Kommunen kan ha brutit mot lagen
När en kommun ska bygga saker eller köpa in saker måste de först fråga flera olika företag så att de vet vad som blir bäst och billigast. Så står det i lagen.

Men det verkar som att Falu kommun har struntat i den här lagen. Det säger en expert som heter Andrea Sundstrand:
– De har agerat i strid mot lagen om offentlig upphandling.

Kommunen startade ett bolag
För att kunna ordna Skid-VM startade Falu kommun ett nytt företag. Det företaget äger kommunen tillsammans med Svenska skidförbundet och Svenska skidspelen. 

Genom att kommunen bara äger en mindre del av VM-bolaget räknas det som ett privat företag. Då skulle VM-bolaget slippa att följa de lagar om inköp som gäller för en kommun. Det hoppades VM-chefen Sven von Holst:
– Vi måste få jobba på ett mycket effektivare sätt än att alltid gå via den offentliga upphandlingen, säger Sven von Holst.

VM-chefen tyckte alltså att det skulle bli enklare och gå snabbare om VM-bolaget fick göra sina inköp själva utan att först fråga runt bland olika företag.

Kommunen betalade räkningarna
Privata företag behöver inte följa lagen om offentlig upphandling. Men mycket av det som VM-bolaget byggde och fixade har ändå betalats med skattepengar från Falu kommun. VM-bolaget har gjort själva beställningen, men kommunen har betalat.

Lagexperten Andrea Sundstrand vid Stockholms universitet menar att det är fel att göra så:
– Det är olagligt. När det är kommunen som betalar då ska det upphandlas enligt lagen. Då kan man inte låta någon annan göra upphandlingen och sedan betala. För det skulle vara ett alldeles för lätt sätt att kringgå lagen. I så fall skulle man kunna göra så jämnt, säger Andrea Sundstrand.

Folket i Falun kan förlora pengar
När Falu Kommun struntar i lagen om offentlig upphandling finns risken att det blir extra dyrt. För då kan det finnas billiga och bra företag som aldrig fick frågan om de ville bygga skidanläggningarna.

Om en domstol senare kan hitta bevis för att Falu kommun har brutit mot lagen kan kommunen som straff också få betala mycket pengar. Det skulle bli en onödig kostnad:
– Då kunde kommunen ha använt de här extra kronorna till skolan, vården eller någonting annat istället, säger Andrea Sundstrand.

Idag sade både myndigheten Konkurrensverket och ekonomiexperter på Falu kommun att de ska undersöka om kommunen kan ha brutit mot lagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".